Itt vannak a Századvég-akták

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Ha lát bennük bármi érdekeset, amit mi sem vettünk észre, írja meg nekünk!


Lapunk a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel együttműködésben közzéteszi az úgynevezett Századvég-aktákat, vagyis azt a több tízezer oldalnyi iratot, amit az elemzőcég 2012 és 2014 között készített a kormány megrendelésére összesen mintegy négymilliárd forintért.


Az iratok nyilvánosságáért Joó Hajnalka magánemberként, még origós újságíróként indított pert. Az ügyet végig a TASZ segítette. A jogerősen kiperelt dokumentumokról közölt elemzéseket és cikkeket a VS tette közzé, ezeket ide kattintva olvashatják.

A dokumentumokat ide kattintva a TASZ honlapján érhetik el.

Kérjük, amennyiben érdekességet lát az adatokban, amit mi esetleg nem vettünk észre, írja meg a hir@vs.hu címre. Köszönjük.


A nyilvánosságra hozott Századvég-akták 22 gigabájtnyi fájlból áll. A fájlnévben található free szócska arra utal, hogy ezek a másolás- és módosításvédelemtől megfosztott fájlok. Az eredeti, a hét pendrive-ról lemásolt fájlokon jelszavas védelem volt, ennek eltávolítására a Qpdf nevű ingyenes, nyílt forráskódú programot használtuk. A műveletre azért volt szükség, hogy a fekvő tájolású, de állóként szkennelt oldalakat (az összes közvélemény-kutatás ilyen) a helyükre forgathassuk.

A másolhatóvá és módosíthatóvá tett dokumentumok ugyan már olvashatóak bármilyen PDF-olvasóval, keresni azonban tovább sem lehet benne. A szövegfelismerést ingyenes eszközökkel (például a Free OCR-rel vagy a Google szövegfelismerőjére épített Paperfile FreeOCR programjával lehetséges. Nagy mennyiséget az Abbyy fizetős FineReaderével lehet feldolgozni. A konverzió idő- és hardverigényes, és nem ad tökéletes eredményt, viszont jelentősen megkönnyíti a fájlokkal végzett munkát.

Az fájlok hónaponként könyvtárakra vannak osztva. A felosztást az adatokat kiadó Miniszterelnökség végezte el. A mappákon belül jellemzően három típusú dokumentum található: a fájlnévben KÖZV szót tartalmazó kutatási gyorsjelentések, azaz közvélemény-kutatási adatok, a DOK szót tartalmazók szakpolitikai tanulmányok, a TANSZ szót tartalmazók pedig tanácsadási elemzések. Az egyes témákat a fájlnévben található másik rövidítés (például az EN energetikát, a MED médiapolitikát jelöl) segít azonosítani.

A külön található stratégiák mappában a Századvég által készített 61 stratégiai dokumentum (köztük több kutatási gyorsjelentés) kap helyet.