Itt vannak a számok - elképesztő közműtartozást halmozott fel a KLIK

-

Folyamatosan tárgyal a gázszolgáltatókkal az iskolákat fenntartó állami hivatal, a KLIK, hogy megússza a befizetetlen számlák miatti tömeges kikapcsolásokat. A közműtartozása 4,6 milliárd forintra hízott, ráadásul úgy, hogy esetenként több pénzt kér az iskolák fenntartására az önkormányzattól, mint amennyiért az megoldaná.


Július 30-án a somogyi Mernye, Tab, Igal és Kaposmérő iskoláiban kikapcsolta a gázt az E.ON, mert nem sikerült megállapodnia az iskolákat fenntartó Klebelserg Iskolafenntartó Központtal (KLIK) a számlatartozások rendezéséről. Péntekre már újra volt gáz, és a gázszolgáltató emberei már el se mentek el az eredetileg tervbe vett somogyjádi iskolába, vagyis létrejött valamiféle megállapodás a felek között.

Hogy pontosan miféle, nem tudni, mivel csak szűkszavúan nyilatkozott róla Hanesz József, a KLIK elnöke, az E.ON pedig egy közleményt adott ki, hogy a cég „továbbra is igyekszik mindent megtenni, hogy a helyzet rendeződjön, tárgyalásokat folytat az intézmények fenntartójával annak érdekében, hogy ne történjenek további kikapcsolások”.

A VS.hu úgy tudja, hogy nem az E.ON az egyetlen, több szolgáltató is elkezdte az iskolákban a kikapcsolásokat. Azonban ez, mivel nyár van és a legtöbb intézményben senki sincs, egyelőre nem okozott problémát.A GDF SUEZ megkeresésünkre annyit közölt: „a KLIK-kel lezártuk a tárgyalásokat, megállapodás született, ennek konkrét tartalma bizalmas jellegű információ”, és a Tigáz sem cáfolta, hogy egyeztet az intézményfenntartóval. Az állami Főgáz pedig azt írta, hogy „nem tervez kikapcsolni egyetlen KLIK-es ügyfelet sem, folyamatos konzultációk folynak a jövőbeni együttműködéssel kapcsolatban”.

A KLIK a megállapodások megkötése után ígért részletes tájékoztatást.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy szerte az országban vannak a KLIK-nek elmaradásai. Ami a tartozás összegét illeti, csak az E.ON-t érintően másfél milliárdot írt a sajtó, ám pontos számot adatvédelmi okokból a szolgáltatók nem akartak, a KLIK pedig még nem tudott mondani. Ígéretük szerint hamarosan összesítik, hogy az intézmény mintegy 10 milliárdos adósságából mely szolgáltatónak mennyi pénzzel tartoznak.

Az Államkincstár adataiból viszont kiderül a KLIK összes tartozásának összege. Eszerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ adóssága májusban 11,9 milliárd, júniusban 9,6 milliárd forint volt. A kincstár kérdésünkre közölte, hogy


ebből 4,6 milliárd a közüzemi tartozások összege, 2,3 milliárd 60 napon túli.

Hogy hogyan jött össze ekkora elmaradás a számlák kifizetésében, nem tudni.


Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Klik, oktatás

Csinálom én, de sokba fog nektek kerülni

A KLIK a 2012-es megjelenésével átvette az önkormányzati iskolák fenntartását, azaz a szakmai irányítást, pedagógusok munkáltatói jogát, bérfizetést, emellett a 3000 főnél kisebb településeken a működtetést, így a rezsifizetést, kis értékű eszközök beszerzését is.

A nagyobb városok eldönthették, hogy átadják-e azt az államnak. Ha igen, akkor cserébe valamennyi pénzt be kell fizetniük évente az államkasszába. 2012-ben eredetileg csaknem 230 település akart megválni a feladattól, sok azonban visszalépett, mert vagy nem tudta volna fizetni a megállapított hozzájárulást, vagy úgy számolt, hogy az jóval több, mint amennyibe nekik kerül a működtetés. Olyan kistelepülés, amely nem adta át az iskoláját, 85 körül volt 2012-ben.

A KLIK így jelenleg mintegy 2470 iskolát tart fenn, de hivatalos összesítés híján nem tudni, mennyit működtet.

A többmilliárdos tartozást ráadásul a KLIK úgy hozta össze, hogy esetenként az önkormányzatoktól több pénzt kér az iskolák működtetésért, mint amennyit az önkormányzat költene, ha ő csinálna mindent.

Komló 2012-es számításai szerint étkeztetéssel együtt évi 295 millió forintba került volna az iskolák működtetése, anélkül viszont csak 151 millióba. Az étkeztetés költségeit viszont 2013-tól így is-úgy is az önkormányzatnak kellett fizetnie. Így amikor kiderült, hogy az iskolák működtetéséért évente összesen 217,4 milliót kellene fizetniük, elálltak az átadástól, és visszavonták a kérelmüket.

Cegléd 2012 nyarán kérelmezte az átadást, ám havi 50 millió forintos kötelező hozzájárulást állapítottak meg számára, amit a település nem vállalt.

Salgótarján 2013-ban még vállalta az iskolák működtetést, idén szeptembertől azonban le akart róla mondani. Kiszámolták, hogy 2014-ben közel 294 millió forint volt az iskolák működtetése, ami 2015-től még 33 millióval megnő. A számukra megállapított kötelező hozzájárulás viszont 351 millió forint lett volna évente, ezért július végén inkább visszakoztak.

Bátaszéken 2013 január elsejétől a KLIK működtette az általános iskolát és a gimnáziumot, melyhez az önkormányzatnak 97 millió forintot kellett biztosítania. A város számításai szerint azonban a működtetést 65 millióból is meg lehet oldani, ráadásul jobb színvonalon, mint ahogy az elmúlt két évben történt, mondta a település jegyzője a VS-nek.


Három tárca dönt az összegről

Ha egy 3000 főnél nagyobb település át akarja adni az iskola működtetését a KLIK-nek, azt először 2012-ben tehette meg, illetve lehetősége van rá 2015 szeptemberétől is, azaz a jelenlegi, 2019-ig tartó önkormányzati választási ciklusban.

A kérelmet a Belügyminisztériumhoz kell küldeni, a tárca pedig az Emmi-vel és a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen létrehozott bizottságban dönt róla, valamint arról is, hogy kell-e hozzájárulást fizetnie a kérelmezőnek, és ha igen, mennyit.

A település ennek alapján dönt, fizeti-e a megállapított összeget, vagy inkább mégis maga működteti az intézményeket.