Itt az első gesztus Amerikának: teljesen új egyházügyi törvény készül

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor / MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A Washington rosszallását kiváltó, az Alkotmánybíróságon és Strasbourgban is elvérzett törvény módosításokkal nem javítható, ezért tavaszra lecserélik. Trócsányi László igazságügyi miniszter szeretné, ha a jövőben nem a parlament döntené el, mi (bevett) egyház és mi nem.


Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke, az Országgyűlés alelnöke az ATV vasárnapi Szabad szemmel című műsorában beszélt arról, hogy szükség van olyan magyar lépésekre, melyek enyhítik a feszültséget az Egyesült Államokkal, mellesleg megemlítette, hogy teljesen új egyházügyi törvény készül. Mint mondta, amerikai részről vannak alaptalan félelmek Magyarországgal kapcsolatban, de az egyházügyi törvény például biztosan nem segítette az amerikai-magyar kapcsolatokat.


15,25-nél van szó az egyházügyi törvényről


Reparálhatatlan a törvény, ezért jön új

Trócsányi László igazságügyi miniszter a VS.hu-nak megerősítette, hogy dolgoznak egy új egyházi törvény koncepcióján, mert a jelenlegi jogszabály további módosítása nem jelentene megoldást a problémákra.

Az Alkotmánybíróságon, majd egy módosítás után az Emberi Jogok Európai Bíróságán is elmeszelt törvényről Trócsányi azt mondta, vannak jó elemei, de egy alapjában új modell kidolgozására törekszik, amelyhez a strasbourgi bírálatokat is kiindulópontnak tekinti. Strasbourghoz több kisegyház fordult panasszal azért, mert az egyházügyi törvény elvette korábbi – a mai fogalmak szerint „bevett” – egyházi státusukat, és ezzel sérült a gyülekezési és egyesülési szabadságuk. Strasbourg kimondta azt is, hogy a panaszosoknak kártérítés jár, de ennek mértékéről az érintett egyházaknak és a kormánynak kell megegyezniük hat hónapos határidővel.

Az igazságügyi miniszter másfél hónapja kapott megbízást az új koncepció kidolgozására, a feladaton ötödmagával dolgozik, a koncepció nagyjából már összeállt a fejében. Ez alapján biztos abban, hogy az egyházaknak az előző törvénnyel juttatott jogosítványokat felülvizsgálják, és változnak az egyházzá nyilvánítás feltételei is: szeretné például, ha későbbiekben nem a parlament döntene arról, mely közösség minősülhet egyháznak (a mostani törvény szerint egyház minden vallási közösség lehet, a parlament a bevett egyházakról dönt, ezek azok, amely minden állami támogatásra jogosultak és az 1 százalékos szja-felajánlásokat is gyűjthetik).

Trócsányi László a VS.hu-nak elmondta: két munkatársát Németországba küldte, hogy tanulmányozzák az ottani egyházügyi törvényt, abban sok hasznosítható elemet lát, a koncepciót állítása szerint év végére benyújtja a kormánynak, és tavaszra törvény lehet belőle.