Ismét találkozott Dél- és Észak-Korea

Forrás: MTI/EPA/YNA

-

Phenjan szerint a két Korea együttműködésének eredménye a sikeres téli olimpia. Az USA pedig újabb háború árnyékát veti a félszigetre.


Mun Dzse In dél-koreai államfő Phjongcshangban fogadta a téli olimpia záróünnepségére érkezett észak-koreai küldöttséget. Az előre nem jelzett találkozó egy óra hosszat tartott. A nyolc tagú delegációt Kim Jong Csol, az Észak-Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnöke, a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottja vezette.

A találkozón Csol azt mondta: Észak-Korea kész tárgyalni az Egyesült Államokkal. A dél-koreai elnök hangoztatta, hogy az USA és Észak-Korea közötti "párbeszédet minél hamarabb meg kellene tartani". Az észak-koreai küldöttség egyetértett, hogy "az Észak és Dél közötti kapcsolatokat párhuzamosan kell javítani az amerikai-észak-koreai kapcsolatokkal".

Mun elnök szerint a két Korea kapcsolatait tovább kell javítani. Az észak-koreai küldöttség szerint Kim Dzsung Un elnök szintén elkötelezett a párbeszéd folytatása mellett.

Két év szünet után Szöul és Phenjan a múlt hónapban újította fel a kétoldalú tárgyalásokat, hogy megvitassák Észak-Korea részvételét a phjongcsangi téli olimpiai játékokon.

Észak-Korea nehezményezte, hogy a phjongcshangi záróünnepségre igyekvő küldöttségüket a határon dél-koreai tiltakozók fogadták.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség azt írta: a szeretett vezetőnek, Kim Dzsong Unnak a béke és az együttműködés iránti elkötelezettsége révén megvalósult a régóta óhajtott Korea-közi párbeszéd, a két Korea együttműködése eredményeképpen sikeresen lezajlott a téli olimpia. A történtek ellenére az USA az olimpiai játékok előestéjén ámokfutásba kezdett, hogy gazdasági szankcióival újabb konfrontáció és háború árnyékát vesse a Koreai-félszigetre.