Ismét rendőri akció a ligetvédőkkel szemben

Fotó: VS / Zsidai Péter

-

A fátültetéseket próbálták megakadályozni a volt Hungexpo-telken.


Több kisbusznyi rendőrt vezényeltek kedd délután a Paál László sétányra, miután tíz ligetvédő bemászott a volt Hungexpo-telekre. Itt fog emelkedni a Liget-projekt keretében a Magyar Zene Háza. Már a korábbi épületek egyike sem áll, mind lebontották, az építők útjában álló fák eltakarításához láttak hozzá.


A ligetvédők szerint se a fák kiemelését, se új életterüket nem készítették elő szakszerűen. Elfogadhatatlannak tartották, hogy 80 centiméteres átmérőjű fákat is át akarnak ültetni, miközben ez a technológia csak 30 centis törzsátmérőjű fáknál alkalmazható.

Nyolc fából kettőt az építési területen belül készülnek átültetni, hatot a Városliget közeli részein, az építési telek Vajdahunyad-várra néző parkos részén. A ligetvédők mindegyik fa áthelyezését ellenzik.

A civil aktivisták hangosbeszélőn szólították fel a daruskocsival gallyazást végző munkásokat a környezetvédelem értékeire, illetve a munkavédelmi előírások betartására. A Németországból érkezett szakembereket nem tartotta vissza a német nyelven hozzájuk intézett figyelmeztetés.A tíz ligetvédőből nyolcat kihoztak a rendőrök. Volt, akit lábánál fogva négyen tettek az építési területen kívülre. Valamennyiükkel szemben szabálysértési eljárást indítottak.

Két ligetvédőt nem sikerült kipenderíteni, ők egy fa tetejére kapaszkodtak, és erősítést kértek kerítésen kívül maradt társaiktól. Akik azonban nem voltak hajlandók a rendőri falon át betörni hozzájuk. A fán tartózkodó ligetvédőért tűzoltók érkeztek.

Mindeközben nem messze onnan a Közlekedési Múzeum bontása zavartalanul halad. Már az épület felénél többet eltüntettek a föld színéről.

Itteni táborukat még a nyáron felszámolták a ligetvédők.