Ismét felbukkantak a menekültek a szerb-magyar határon

Fotó: MTI / Molnár Edvárd

-

Ismét megjelentek a menekültek a szerb-magyar határ mentén, feltételezhetően azok keresik az Európába vezető utat, akik Bulgárián keresztül érkeztek Szerbiába.


Bacskulin István, a határ mellett fekvő Horgos polgármestere a szabadkai Pannon RTV-nek azt mondta: két-három naponta lehet kisebb-nagyobb csoportokat látni a településen, egyesek már 50-60 fős csoportokat is látni véltek. "Keresik a lyukakat, keresik a holt Tiszát, keresik az élő Tiszát, hogy Magyarországra jussanak" - magyarázta a politikus.

Tavaly nyáron a településen még több ezer menekült fordult meg naponta, a magyar-szerb határ szeptemberi lezárása után azonban megszűnt a nyomás, a Közel-Keletről érkezők Macedónia felől már Horvátország felé folytatják útjukat.

November közepe óta Macedónia, Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. A határellenőrzésen január közepén tovább szigorítottak, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kell, és csak azok folytathatják útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket. További szigorításként néhány napja nem mehetnek tovább azok sem, akik nem rendelkeznek úti okmányokkal.

A Danas című szerbiai napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva pénteken azt írta, hogy tavaszig várhatóan teljes határzárra lehet majd számítani Európa területén, előbb az irakiakat, majd az afganisztániakat, végül a szíriaiakat sem engedik majd tovább. A meg nem nevezett források azt is közölték a napilappal, hogy Horvátország egészen bizonyosan kerítést épít a közeljövőben Szerbiával közös határára.