Ismét államfő lehet a Balkán örök nyertese – nem lesz második forduló

Fotó: MTI/EPA / BORIS PEJOVIC

-

Djukanovic hat ciklusban volt már kormányfő Montenegróban.


Már az elnökválasztás első fordulójában megszerezte a szavazatok több mint ötven százalékát és nyert Milo Djukanovic. A Djukanovic vezette szocialista párt, a DPS szerint Djukanovic nagy és történelmi győzelmet aratott egy olyan választási versenyben, amelyben "egyedül volt mindenki ellen".

A nem hivatalos adatok szerint a részvételi arány 64 százalékos volt. Az országos választási bizottság még nem közölt előzetes adatokat, ám két megfigyelőközpont felmérése szerint sem kell második fordulót tartani, Djukanovicra ugyanis már az első fordulóban a szavazópolgárok 53-54 százaléka szavazott, míg a legfőbb riválisának tartott, párton kívüli Mladen Bojanic a voksok 33 százalékát szerezte meg.

Bojanic azt mondta, nem fog gratulálni Djukanovicnak. Megköszönte a választók támogatását, és azt mondta: nem adja fel a harcot. Szerinte szükség van az általa képviselt elvekre, ezért tovább fog küzdeni azért, hogy "felszabadítsa Montenegrót Djukanovic diktatúrája alól".

Az elnöki tisztségért hét jelölt indult. Filip Vujanovic leköszönő államfő mandátuma május 20-án jár le, Djukanovic ezt követően veheti át tőle az elnöki posztot. A politikus korábban 27 évig vezette az országot miniszterelnökként – hat ciklusban –, egyszer pedig államfőként.

Djukanovic a kampányában azt ígérte, vezetésével folytatódik az euroatlanti integráció, Brüsszellel ápol majd szoros viszonyt, és nem melegíti fel a kapcsolatot Moszkvával. A többi jelölt az EU-val fenntartott kapcsolat lazítását, és az Oroszországgal való viszony megerősítését ígérte.

Az ország Djukanovic vezetésével lépett ki a Szerbiával alkotott államszövetségből. Ő indította el az EU-s és NATO-csatlakozási tárgyalásokat is. Podgorica a 35 fejezetből 30-at megnyitott a csatlakozási tárgyalások során, és arra számít, hogy 2025-re az EU teljes jogú tagjává válik. A NATO tavaly vette fel tagjai közé az országot.