”Írja be Mészáros Lőrinc vagyonát is!” - nekimentek Orbánnak

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Az LMP-s Sallai Róbert Benedeknek gyanús a miniszterelnök vagyonnyilatkozata, Tiborcz Istvánt „aranyvejkónak” nevezi Facebook bejegyzésében.


Az LMP-s Sallai Róbert Benedek szerint a miniszterelnök „hülyének nézi a magyar embereket”, amikor azt állítja, alig nőtt a vagyona. Orbán Viktor vagyonnyilatkozata alapján a kormányfő vagyona alig változott egy év alatt, a banki tartozása 1 millióval csökkent, könyvkiadásból 5,5 milliós bevételre tett szert.


Bár Orbán azt állítja, alig nőtt a vagyona, „közeli bizalmasa, a gázszerelőből lett felcsúti polgármester a Fidesz hatalomra kerülése óta milliárdos vállalkozó lett közvagyonból, állami közbeszerzéseket, földbérleteket, trafikkoncessziókat nyerve el gyors egymásutánban” - folytatja az LMP-s politikus.


Orbán Viktor vagyonnyilatkozatának margójára: adja hozzá vagyonnyilatkozatához a miniszterelnök úr Mészáros Lőrinc...

Közzétette: Sallai Róbert Benedek – 2016. február 1.

Mészáros Lőrinc legfrissebb vagyonnyilatkozata 2015 januárjában kelt. A 12 oldalas nyilatkozatból 5 oldalon keresztül sorolja Mészáros az ingatlanvagyonát - ideértve a földeket. A bevallás szerint 620 milliója volt takarékbetétben, és a bevallási szintet meghaladóan 5 millió készpénze is. A Mészáros és Mészáros Kft-ből 1 milliárdnál is több osztalékot vett fel, tanácsadásért is kapott kicsivel több mint 1,7 milliót, szintén a felerészben saját cégétől. 2014-ben 5 cégben volt tulajdonos.

Azóta Mészáros és családja összesen csaknem 1400 hektárnyi földet vett a földárveréseken 1,9 milliárdért.

A Magyar Narancs egyébként korábban megnézte, hogyan is fest az a Tihany külterületén lévő rét és gazdasági épület, melyet Mészáros Lőrinc és felesége a lap tudomása szerint 2013-ban vásárolt meg. Kiderült, egy körpanorámás luxusvilláról van szó, takaros kerttel. Az is emlékezetes találat volt, mikor kiderült, Mészáros kifelejtett a bevallásból 1 milliárd forintot, amit osztalékként kapott. Az Átlátszó korábban összeszedte a gazdagodásáról tudható adatokat, és idézte Mészáros Lőrinc korábbi nyilatkozatát, aki szerint


abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg.

Sallai Róbert Benedek szerint a Jóistennek semmi köze ahhoz, hogy Mészáros idáig eljutott, abban egyedül Orbán Viktor személye játszott szerepet, ezért a képviselő szerintúgy illik, hogy a felcsúti gázszerelő vagyona is szerepeljen a Magyarország miniszterelnökének vagyonbevallásában.

Sallai Róbert Benedek érdekesnek tartja „az aranyvejkó”, Tiborcz István gazdagodását is, szerinte az Orbán család „közvagyonból stafírungozza ki a gyermekeit”.