Irán tagadja, hogy rakétákat teszteltek amerikai hajók mellett

Fotó: Getty Images / ChinaFotoPress

-

Teherán tagadta csütörtökön, hogy - amint az amerikai hadsereg az előző nap állította - iráni hadihajók rakétakísérletet hajtottak végre a múlt héten amerikai és francia hadihajók közelében a Hormuzi-szorosban.


Kyle Raines, az amerikai középső parancsnokság egyik szóvivője közleményében azt írta szerdán, hogy az iráni Forradalmi Gárda hadihajói múlt szombaton több, nem irányítható rakétát lőttek ki 1370 méterre az amerikai Harry S. Truman repülőgép-hordozótól és a Bulkeley rombolótól, valamint egy francia fregattól, az FS Provence-tól. Raines hozzátette, hogy a közelben haladt több kereskedelmi hajó is.

Az iráni hajók az éles lőgyakorlatról mindössze 23 perccel annak végrehajtása előtt tettek bejelentést rádión keresztül, és kérték meg a hajókat az övezet elkerülésére. A rakétákat kilövő iráni hadihajók Omán felségvizein tartózkodtak - állította a szóvivő. Raines szerint Irán akciója "nagyon provokatív", továbbá "veszélyes, szakmaiatlan és a nemzetközi tengeri joggal összeegyeztethetetlen" lépés volt.

Erre reagálva Ramezan Sarif, a Forradalmi Gárda szóvivője az elitalakulat honlapja szerint kijelentette: a Forradalmi Gárda haditengerészeti erői nem tartottak semmilyen olyan gyakorlatot a Hormuzi-szorosban az amerikaiak által megjelölt időpontban, sőt az elmúlt egy hétben sem, amelynek során rakétát lőttek volna ki. "A jelenlegi körülmények között az ilyen hamis hírek terjesztése hasonlít a pszichológiai hadviseléshez" - tette hozzá.

Az Irán és Omán között húzódó, stratégiai jelentőségű Hormuzi-szoros - amelyen a világszerte tengeri úton szállított kőolaj csaknem harmada halad át - kulcsfontosságú azon hajók közlekedése szempontjából is, amelyek részt vesznek az Iszlám Állam ellen Irakban és Szíriában folytatott háborúban.