Irán nem hagy fel a rakétaprogramjával

Fotó: SEPAH NEWS / HANDOUT

-

Elutasította és „nem építő jellegűnek” minősítette Teherán kedden azokat az aggodalmakat, amelyeket az Európai Unió (EU) fogalmazott meg az iráni rakétaprogram és az ország emberi jogi gyakorlata miatt.


Az EU igyekszik megvédeni a közel-keleti államot az Egyesült Államok által életbe léptetett büntetőintézkedésektől, de egyben visszafogni Irán regionális törekvéseit - emlékeztet kommentárjában a Reuters hírügynökség.

Az unió hétfőn fejezte ki mély aggodalmát az iráni ballisztikusrakéta-kísérletek miatt, egyben felszólította Teheránt, hogy tartózkodjon a közel-keleti térséget destabilizáló tevékenységektől. A 12 pontos közlemény szerint Irán arra törekszik, hogy növelje rakétáinak hatótávolságát és pontosságát, továbbá, hogy még több kísérletet hajtson végre. Az unió szerint ez mélyíti a bizalmatlanságot, és fokozza a térség instabilitását.

A teheráni külügyminisztérium válaszában azt írta, hogy Irán rakétaprogramja védelmi és elrettentő célú, az ország sohasem fog róla más államokkal tárgyalni. A dokumentum szerint, amelyet a Tasznim helyi hírügynökség közölt, az Iráni Iszlám Köztársaságnak címzett fenyegetések nem építő jellegűek, nem hatásosak, és nem segítenek, nincsenek összhangban Európa regionális és biztonsági érdekeivel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának korábban - 2231-es határozatában - lényegében jóváhagyta az iszlám köztársaság atomprogramját korlátozni hivatott, 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, felszólította ugyanakkor Teheránt arra, hogy tartózkodjon a nukleáris fegyverek hordozására alkalmas ballisztikus rakéták fejlesztésétől. Irán álláspontja szerint azonban a rakétakísérletek nem sértik a határozatot, és tagadja, hogy rakétái alkalmasak atomtöltet hordozására.

Az iráni védelmi tárca szombaton jelentette be, hogy sikeresen tesztelt egy olyan robotrepülőgépet, amely mintegy 1200 kilométer megtétele után eltalálta előre meghatározott célpontját. A tárca közlése szerint a Hoveize névre keresztelt fegyver több mint 1350 kilométer hatótávolságú, és fix, földi célpontok elleni csapásmérésre fejlesztették ki.