Irán egy teljes falu férfilakosságát kiirtotta a drog miatt

-

Drogfogyasztás és drogkereskedelem miatt Irán egy déli falu minden férfi tagját kivégeztette. A kormánynak gondoskodnia kellene az apa nélkül maradt családokról.


Nagy felháborodást keltett Shahindokht Molaverdinek, az iráni nő- és családi ügyekért felelős alelnöknek a hét elején adott interjúja. A Hassan Rouhani kormányában dolgozó Molaverdi a félig hivatalos Mehr nevű hírügynökségnek arról beszélt, hogy milyen magas a drogkereskedők kivégzésének száma Iránban. Példaként egy falut hozott fel a déli részen fekvő Sistan és Baluchestan nevű tartományban, ahol minden férfit kivégeztek.


A falut és a kivégzések időpontját nem nevezte meg, ahogy azt sem, hogy a férfiakat helyben vagy valahová elhurcolva ölték meg, de azt megjegyezte, hogy ezeknek a drogkereskedelemből élő apáknak a családjáról jó lenne, ha a kormány és a társadalom gondoskodna. Azzal indokolta ezt, hogy a gyerekek már most potenciális kábítószer-kereskedők, akik biztosan meg akarják majd torolni szüleik kivégzését, és a családjukat is a drogból akarják majd eltartani.

Molaverdi szerint a jelenlegi kormány azon van, hogy visszahozza a korábban beszüntetett családtámogatásokat.


Shahindokht Molaverdi


Az Amnesty International szerint Kína után Iránban van a legtöbb kivégzés, csak 2014-ben 753 embert akasztottak fel, akiknek több mint a felét kábítószerrel kapcsolatos bűntény miatt ítélték halálra.


Aktivisták az ENSZ drogellenes ügynökségét arra sürgetik, hogy egészen addig állítsák le Irán kábítószer-ellenes kampányának támogatását, amíg az iszlám ország nem hagy fel a drogkereskedelemért járó halálbüntetés kivetésének gyakorlatával – írja a Guardian.