Iowa választott, és meglepő eredmény született

Fotó: ANADOLU AGENCY / Samuel Corum

-

A korábbi kutatásokban vezető Donald Trump a vártnál gyengébben szerepelt, és Ted Cruz nyert. A demokratáknál pedig holtverseny alakult ki Hillary Clinton és Bernie Sanders közt.


A szavazatok 99 százalékának feldolgozása alapján Ted Cruz texasi szenátor nyerte az első republikánus előválasztást Iowa államban: a jelölőgyűléseken leadott voksok 27,6 százalékát kapta meg, míg Donald Trump milliárdos üzletember 24,3 százalékot, Marco Rubio floridai szenátor pedig 23 százalékot. Így lényegében még mindhárman versenyben vannak azért, hogy novemberben ők induljanak a republikánusok színeiben az elnökválasztáson.

A demokratáknál gyakorlatilag döntetlenre áll a verseny: Hillary Clinton, a volt first lady, korábbi New York-i szenátor és külügyminiszter a szavazatok 49,7 százalékát szerezte meg, míg Bernie Sanders vermonti szenátor 49,6 százalékon áll. A harmadik jelölt, Martin O'Malley 0,5 százalékkal lényegében már ki is esett a versenyből.

Iowa delegáltjai közül jelen állás szerint 22 szavaz majd Clintonra, 21 pedig Sandersre a július 25. és 28. közt Pennsylvaniában rendezett konvención. A gyűlésre 4764 delegáltat várnak, a hivatalos elnökjelöltséghez tehát 2383 szavazat kell. Clintonnak annyi előnye már van, hogy a küldöttek egy része, 718 fő úgynevezett szuperdelegált – a párt jelenlegi és korábbi tisztségviselői, kongresszusi tagjai –, akik úgy szavaznak, ahogy akarnak, és több mint 300-ról már tudni lehet, hogy Clintont támogatja.

A republikánus oldalon az iowai előválasztás után Cruz 8, Trump 7, Rubio pedig 6 delegáltra számíthat. A július 18. és 21. közt Clevelandben rendezett republikánus konvención összesen 2472 küldött vesz részt, a jelöltség megszerzéséhez tehát 1237 delegáltra van szükség.


A kaukusz, vagyis előválasztás előtt a republikánus oldalon a közvélemény-kutatások alapján a szókimondó, gyakran egyenesen bunkó megszólalásairól ismert Trump számított esélyesnek. A CNN tudósítása szerint Trump gyűlésén akadt olyan ember, aki sírva fakadt. „Szívszorító. Ő tényleg újra naggyá akarta tenni Amerikát” – utalt a jelölt jelmondatára. Maga Trump beszédében jelezte, hogy nem adja fel. Úgy fogalmazott, a kampány előtt még az első tízbe sem volt esélye bekerülni.


Donald Trump köszönti támogatóit


„Ma este Iowa állam beszélt. Iowa jelzést küldött, hogy a jelöltet nem a média fogja kiválasztani!” – mondta győzelmi beszédében Ted Cruz, utalva arra, hogy sem a média, sem a republikánus párt elitje nem őt támogatta. Cruz beszédében azt állította, hogy már egy igazi mozgalom áll mögötte – bármit is mondanak Washingtonban –, amely vissza akar térni az alkotmányos szabadságjogokhoz és a judeo-keresztény értékekhez. „A holnap közeleg!” – adta ki az új jelszót Cruz, és jelezte, hogy máris a következő előválasztó államra, New Hampshire-re koncentrál.

„Ez az a pillanat, amelyről azt mondták, soha nem fog megtörténni” – ünnepelt Marco Rubio is, akinek támogatottsága Iowában jóval magasabb lett, mint azt a kutatások jelezték. A fiatal, kubai származású szenátor szerint bármit mondtak arról, hogy nincs esélye, Iowa népe megmutatta, hogy Barack Obama elnök hétéves kormányzása után elérkezett az idő, hogy „visszavegyük az országunkat”. A 2016-os elnökválasztás szerinte népszavazás is lesz az amerikai identitásról.


A Republikánus Nemzeti Bizottság az előválasztás utáni közleményében Hillary Clinton viszonylagos kudarcán élcelődött, azt állítva, hogy az embereknek elegük van a volt külügyminiszter képmutatásából és botrányaiból, és helyette inkább szavaznak egy 75 éves szocialistára. Maga Hillary Clinton a támogatók előtt elmondott beszédében azt mondta: összefogásra van szükség, mivel a republikánusok meg akarják osztani a nemzetet.

Az eredmények ismeretében Bernie Sanders szintén arról beszélt, hogy kilenc hónapja ő teljesen ismeretlen volt, nem volt pénze és csapata, de azóta lényegében a semmiből „az Egyesült Államok leghatalmasabb politikai szervezete” épült fel mögötte, hátránya pedig az eredmények alapján „virtuális”. Iowa népe szerinte üzent a politikai, gazdasági és médiaelitnek is, hogy ők már nem kezelhetik a válságot, amelyben az ország van.

Az előválasztási sorozat február 9-én New Hampshire államban folytatódik.