Indul a tüntetéssorozat az oktatási reformok ellen

Fotó: MTI / Marjai János

-

11 városban tiltakoznak délután az oktatás helyzete, az elmúlt időszak kormányzati döntései ellen. Jövő héten két demonstráció is jön. A kormány az elégedetlenségi hullámot látva próbált ugyan szót érteni az érintettekkel, de eddig nem sok sikerrel.


A központi miskolci tüntetés mellett délután szolidaritási demonstráció lesz Budapesten, Budaörsön, Hajdúszoboszlón, Békéscsabán, Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Sopronban, Győrben és Veszprémben is – írja Facebook-oldalán a Tanítanék oktatási csoport.

Közben a Pedagógusok Szakszervezete miskolci szervezetének titkára úgy tudja, megfenyegették az óvodákat, hogy komoly következményei lesznek, ha részt vesznek a mai demonstráción – közölte az ATV.

A lavinát a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárainak nyílt levele indította el pár hete: a tantestület szerint kritikus a helyzet, a reformnak nevezett folyamatok leállítását kérték. Nyílt levelükhöz nagyon sokan csatlakoztak, több mint 600 intézmény és szervezet – köztük sok elit iskola is. A kifogásaikat itt összegeztük, köztük van például a pénzhiány, a hatásköri zűrzavar, a központosított tanrend.

Az egyre növekvő tiltakozásra válaszul Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter még múlt héten találkozott a miskolci pedagógusokkal, bár a 3 órás megbeszélésnek forrásaink szerint nem sok haszna volt: Balog Zoltán például azt mondta, „ne tegyünk már úgy, mintha régen minden rendben lett volna”.

A miniszter látogatását végül „egy országjárás első állomásának” nevezte a tárca. A tanárok, igazgatók a tankerületek vezetőinél sorolhatják majd problémáikat. Apróbb csavar, hogy a hírek szerint sok helyen épp a tüntetéssel egy időben rendeznék ezeket a tanácskozásokat, ahol a tanárok és igazgatók a tankerületek vezetőinél panaszkodhatnak.

A tárgyalás óta írtak egy újabb levelet a miskolci tanárok a Teleki Blanka Gimnázium tantestületével közösen, amelyben már konkrét javaslatokat is sorolnak, például, hogy adják vissza az iskolák önálló gazdálkodási jogát, a tankötelezettséget állítsák vissza 18 évre, a diákok heti óraszámát csökkentsék, a reformokat pedig kellő alapossággal készítsék elő, és teszteljék, mielőtt hatályba lépnének.

Rétvári Bence államtitkár időközben bejelentette a Köznevelési Kerekasztal létrehozását, amelyet február 9-ére hívtak össze, a két legnagyobb szakszervezet viszont bojkottot hirdetett, a Pedagógusok Szakszervezete pedig február 13-ára országos demonstrációra hívott fel.

A tárca ígéretet tett az adminisztrációs terhek csökkentésére is. Az eddigi követelésekről Rétvári azt mondta, most is mindenki járhat 18 éves koráig iskolába, aki akar, a tananyag mennyiségéről pedig régi vita van: egyrészt azt várják, hogy a legmodernebb, legszélesebb körű tudást kapják a diákok, amely a munkaerőpiacon, illetve a továbbtanuláshoz szükséges, másrészt azt, hogy ne legyen nagy a diákok leterhelése az iskolában. Az arányosság figyelembevételével ezt kétféleképpen lehet megoldani: vagy csökkentik a tartalmat, vagy növelik a tanulási időt 9 évre.