Indul a per: Breivik tanulni sem tud, mert „elszigetelve érzi magát"

Fotó: SCANPIX NORWAY / JUNGE HEIKO

-

A 77-szeres gyilkos, szélsőjobboldali terrorista szerint norvégiai fogva tartási körülményei „kínzással érnek fel", mert nem levelezhet, nem fogadhat szabadon látogatókat.


Kedden kezdődik, és várhatóan péntekig tart Anders Breivik norvég hatóságokkal szemben indított perének második tárgyalási fordulója - írja a BBC. A zavaros, szélsőjobboldali nézeteket valló Breivik 2011 nyarán 77 embert ölt meg Oslóban, 2012 óta tölti 22 éves börtönbüntetését egy magánzárkában. Breivik már többször kifogásolta, hogy leveleit cenzúrázzák, nem fogadhat szabadon látogatókat, és „szélsőségesen elszigetelik" a külvilágtól.


Ügyvédje szerint emiatt „nagyon komoly stressznek van kitéve", többek között ennek is köszönhető, hogy félbeszakította korábban megkezdett tanulmányait. Breivik és ügyvédje az Európai Emberjogi Egyezményre hivatkozik, amely kimondja, hogy tiszteletben kell tartani az elítéltek magán-, és családi élethez való jogát, így nem szabad levelezésüket sem cenzúrázni.

A norvég hatóságok szerint ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a nézeteit egy pillanatig meg nem tagadó férfi megpróbál valamilyen szélsőséges hálózatot szervezni, és irányítani a börtönből, ezért van szükség leveleinek elolvasására, és cenzúrájára. A hatóságok szerint egyébként Breivik fogva tartási körülményei mindenben megfelelnek az előírásoknak.

Breivik tavaly szeptemberben azzal fenyegetőzött, hogy „halálra éhezteti magát", ha nem változtatnak börtönviszonyain.