Így veszett össze Navracsics és Simicska

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A kormány közelében többen is egyre nehezebben tudták elviselni Navracsics Tibor volt igazságügyi minisztert, írja portréjában a Magyar Narancs. A lap szerint egyebek között ez vezetett oda, hogy uniós biztosnak jelölték.


Habony Árpáddal és Simicska Lajossal is összeveszett Navracsics Tibor – írta csütörtökön megjelent portréjában a Magyar Narancs. Simicskával már 2009-ben megromlott a viszony: a lap szerint a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén beszélt arról Navracsics, hogy véget kell vetni a Puch- és Simicska-kormányok időszakának. Bár az APEH volt vezetője nem volt ott, eljutott hozzá egy hangfelvétel, bennfentesek szerint pedig üvöltözve kérte számon telefonon az elhangzottakat Navracsicson. A Magyar Narancs szerint ekkor beszélt utoljára Simicskával Navracsics.


A lap arról is ír, hogy az előző ciklusban Navracsics többször is bírálta, hogy egyéni módosító indítványokként nyújtottak be jogszabályokat. A Magyar Narancs szerint ez nem tetszett Orbán Viktornak, bizalma pedig akkor ingott meg helyettesében, amikor kijelölte Lázár Jánost, hogy nyújtson be alkotmánymódosító javaslatot a parlamentnek. Ennek lényege az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása volt költségvetési kérdésekben. A Magyar Narancs úgy tudja, Navracsics ekkor számon kérte a kormányfőt, mi szükség volt erre.

A Narancs szerint később a lemondást is fontolgatta Navracsics, miután vita alakult ki a médiahatóság elnökével kapcsolatos alkotmánymódosításról, és egy frakcióülésen Lázár János nyíltan Navracsics ellen érvelt. „A Fideszben szinte mindenki ismeri azt a történetet, hogy Lázár elcsukló hangon könyörgött Navracsicsnak, nehogy felálljon” – írta a lap. A Magyar Narancsnak Navracsics egy korábbi munkatársa úgy nyilatkozott: „Navracsics Orbánnak pont azért nem volt elég jó káder, mert moralizált ahelyett, hogy teljesített volna.”