Így oldaná meg Magyarország problémáit a trafikügy leleplezője

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A Ferencvárosban kampányolt az LMP, a szokásos visszafogott érdeklődés mellett. Pedig Hadházy Ákos tényleg igyekezett érdekessé tenni a dolgot, az elején még arra is ígéretet tett, hogy a teremben lévő zongorához pattan, így szórakoztatva majd a közönséget. Ismét igazolódott viszont, hogy több mint másfél óra túl sok egy átlagos kampányrendezvényre.


Körülbelül tízen voltunk jelen az LMP szerdai kampányrendezvényén, amelyet a Ferencvárosi Művelődési Központban tartott a párt helyi jelöltje, Jakabfy Tamás, illetve a szekszárdi trafikügy kirobbantásával országos ismertségre szert tett volt fideszes politikus, Hadházy Ákos. Nem egy rezsifórum az ilyesmi: a háttérben kisgyerekek ugrándoztak, a jelenlévő többiekről pedig nehéz volt eldönteni, LMP-s aktivisták vagy érdeklődő választópolgárok. Kérdezni is az a férfi kérdezett a végén, aki amúgy az egész fórumot videóra vette (stábtagként?). Hadházy pedig érkezésünkkor azzal viccelődött: lehet, hogy zongorázni is fog, úgy talán még Mandinerre is kikerülhet egy rövid videó az eseményről. - - A volt fideszes politikus a fórumot is egy anekdotával kezdte: mint mondta, egy nyolcezres tolnai városkában tartott lakosságit körülbelül tizenöt embernek, amit először szép teljesítménynek tartott, ám mikor visszaért Szekszárdra, a tolnai polgármester rögtön számon kérte, miért mondta Hadházy róla, hogy máris elcsalta a választásokat. Egy főt, a fideszes beépített embert tehát le kellett vonni a jelenlévők számából – viccelődött Hadházy, aki hozzátette ugyanakkor, hogy erről nem is ő beszélt, hanem a fórumon megjelent egyik helyi polgár. A szekszárdi fideszes képviselők trafikügyi megbeszéléséről tudósító Hadházy egyébként a jelenleg az LMP soraiban található kevés profi politikus egyike. Értem ezalatt, hogy tudja, miként lehet úgy megtartani egy beszédet, egy fórumot, hogy a jelenlévők ne a kezükben tartott szórólapba legyenek kénytelenek temetkezni unalmukban: először a szekszárdi polgármesterről fejtette ki a véleményét, majd általánosságban beszélt kampányról és politikai helyzetről, végül programot hirdetett. Mindezt kis színesekkel fűszerezve, tényleg érdekfeszítően: nagy kár, hogy a moderátor viszont olyan szerencsétlenül fogalmazta meg kérdéseit, hogy a politikusok olykor nem is értették, mit szeretne tudni. („Hogyan érint a mostani helyzet benneteket, hogyan a családotokat?”)

Hadházy Ákos


Hadházy szeret visszatérő elemeket építeni beszédeibe, ez most sem volt másként: ismét elmondta, hogy nem szereti a „maffia” kifejezés alkalmazását a politikára, mert megfélemlítő és elriaszthatja a politikától a választópolgárt; beszélt arról, hogy bizonyítani akarta a trafikügy kirobbantásával, nem lehet mindent megtenni, viszont ha Horváth István szekszárdi polgármesterre szavaz majd a többség, elbukik ez a bizonyítási kísérlet; kijelentette, hogy azt sem szereti, amikor „mutyiról” beszélnek, mert ezzel a lopást vonják bizalmaskodó, eljelentéktelenítő mázba.


Az LMP-s politikus szerint a Fideszre és az MSZP-re egyaránt jellemző, hogy új botrányok várásával vagy generálásával próbálják feledtetni a korábbiakat: „minden csoda három napig tart”, és itt is a Simon-ügy, a Zuschlag-ügy, trafikbotrányról pedig mintha már nem is lenne szó. Hadházy szerint viszont nem beszélhetünk arról, hogy a társadalom immúnissá vált volna ezekre a botrányokra: ő ugyanis állatorvosként pontosan tudja, hogy immúnis az, akinek szervezete már le tudja győzni a baktériumot. Viszont ehhez orvosság kell, ami szerinte lehet például egy korrupcióellenes törvény is. Ezt később beleszőtte programjának első pontjába, illetve az este folyamán később Jakabfy fel is olvasta az LMP korrupcióellenes tizenkét pontját.


Jakabfy Tamás


Jakabfy a gazdaságpolitika ostorozásával indított: mint mondta, nem volt jó sem az ortodox, sem az unortodox, valami új kéne. Az LMP-s politikusok arról ismertek, hogy többnyire nagyon bonyolultan adják elő, hogyan és mit „zöldködnének” – nos, ez Jakabfyra nem volt jellemző. „Olyan emberek élnek itt, akiket nemcsak az utóbbi négy évben, de az elmúlt 24 évben minden kormány magas ívben leszart” – vélekedett a politikus. Jakabfy sérelmezte azt is, hogy a Ludovika téren „állami kirakatberuházás készülődik éppen”, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kampusza miatt kivágtak több fát is, ráadásul az önkormányzatok megkerülésével.


A zöldpolitikus beszélt a „trafik-franchise”-okról: a Continental ügyeiről, és a Vimpex nevű, vietnami tulajdonú cégről, ahonnan elmondása szerint kijelentették az alkalmazottakat, más cégekben helyezték el őket, majd mindannyian nyertek négy-öt trafikot. Az LMP-s képviselőjelölt kifejtette, hogy a járulékokat meg kellene szüntetni, mert „ezek is csak adók”. Hozzátette: így csak jó pár százezer forintos fizetésnél kezdenének el rosszul járni a munkavállalók, a járulékok megszüntetését pedig újfajta zöldadók kivetésével kompenzálnák.

Elmondta továbbá: régi javaslata, hogy a Józsefvárosi pályaudvar „2005 óta rozsdásodó területére” építsék fel a múzeumi negyedet, ne a Városligetbe, ahonnan csak még több fát kellene kivágni ehhez. Mint kifejtette: a múzeumi negyeddel kapcsolatos törvény beterjesztője Vas Imre, aki viszont a választókerületében ellenfele, és Jakabfy nem érti, „miért van a választókerülete ellen”.


-


Hadházy programja szerint pedig három lépésben lehetne tenni a változásért: először szerinte is csökkenteni kellene a munkabérre tett járulékokat, mégpedig egy olyan korrupcióellenes törvény segítségével, amellyel szakértők szerint „négyszáz- és ezermilliárd közötti összegeket lehetne megspórolni”. A politikus szerint ezt pár hónap alatt meg lehetne tenni.


Másodjára szerinte kiszámíthatóságot kell teremteni a vállalkozásoknak, mivel „az állam nem fog tudni jó, fontos munkahelyeket teremteni, csak közmunkát” – ehhez egy négyéves ciklus kell. Harmadjára pedig az oktatásba kell fektetni Hadházy szerint, hogy így hosszútávon több munkahely jöjjön létre és nőjenek a bérek. Eezzel csak húsz-huszonöt év múlva lehetne javulást elérni, így minél előbb hozzá kell kezdeni – jelentette ki.