Így öl az ebola - kiadták az amerikai áldozat részletes kórtörténetét

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Az 1400 oldalas orvosi dokumentációból kiderül, hogy a férfit először hazaküldték a kórházból, utolsó napjain pedig pelenkát kért. A látogatóba érkező családja csak monitoron nézhette, és azt mondták, olyan, mintha maszk lenne rajta.


Thomas Eric Duncan volt az első ember, aki az Egyesült Államok területén ebolában meghalt. A családja kiadta a médiának azt az 1400 oldalas orvosi dokumentációt, ami leírja az egyre súlyosbodó tünteteket, a kezelés menetét és a férfi lassú halálát - közölte a Daily Mail, amely a papírok alapján részletesen leírja az esetet.Szeptember 19.: A 45 éves libériai férfi elhagyja a fővárost, Monroviát.

Szeptember 20.: Egy átszállás után az Egyesült Államokban, Texasban landol.

Szeptember 24.: Duncan észreveszi magán az első tüneteket.

Szeptember 25.: A férfinek 39 fokos láza van, fáj a feje, hasi fájdalmai vannak. Bemegy egy helyi kórházba. A fájdalmait tízes skálán nyolcasnak írja le. Az orvosok lefuttatják a rutinvizsgálatokat, majd orrmelléküreg-gyulladás diagnózisával antibiotikumot adnak, és hazaküldik. Azt is előírják neki, hogy másnap vizsgáltassa meg magát ismét egy orvossal. Egy nővér feljegyzi, hogy Duncan Afrikából érkezett, de az információra senki nem figyel.

Szeptember 25-27.: A tünetek egyre rosszabbodnak.Szeptember 28.: A férfi sugárban kezd hányni, kórházba szállítják. 39,5 fokos a láza. Egy nővér ismét felhívja a figyelmet, hogy Libériából érkezett a férfi. Ezúttal átmegy az üzenet. Dr. Otto Javier Marquez-Kerguelen a hatósági protokoll alapján, maszkban, kesztyűben, beöltözve vizsgálja. "A páciens azt mondja, nem volt vidéki környezetben vagy temetésen. Azt mondja, nem kontaktált fertőzöttekkel. Nincs hidegrázás, nincs más, ebolára utaló tünet jelenleg" - jegyzi fel az orvos. A lehetséges diagnózisok: malária, gyomor- vagy bélgyulladás, influenza és ebola.

Szeptember 29.: Heves hányás, szédülés, hasmenés és hidegrázás. Duncant elkülönítik. A nővérek értesítik a megyei hatóságokat, az orvos hívja a CDC-t, az amerikai fertőzésprevenciós központot. A lázat nem tudják lejjebb szorítani. Egy orvos feljegyzi: "Az Ebola a lehetséges diagnózisok listájának tetején kell legyen." Duncan arra kéri a nővért, pelenkázza be, mert túl gyengének érzi magát, hogy felkeljen az ágyból.

Szeptember 30.: A vérvizsgálatok szerint a kór károsította a májat és a vesét, ingadozik tőle a vércukorszint. A tesztek kizárják az influenzát, hepatitiszt, a parazitákat és a kórházi hasmenésvírust. Délután kettőkor érkezik a hír: az ebolateszt pozitív lett.

Október 1.: Szepszist (vérmérgezést) diagnosztizálnak, de Duncan megpróbálja tartani magát. Egy akciófilmet akar megnézni, és azt mondja az orvosoknak, hogy jobban érzi magát. Szilárd ételt kér, de aztán mégsem eszik az ebédből.

Október 2.: Duncan azt állítja, hogy a hasi fájdalmai csökkentek, és hogy igyekszik megtartani a pozitív hozzáállást, és erős maradni. De amikor vér jelenik meg a vizeletében, az orvosok pedig a tündőfunkciók miatt is kezdenek aggódni, erősebb antibiotikumokat kap. Délután ételt kér, eszik néhány sós kekszet, és Sprite-ot iszik.

Október 3.: Az orvosok egy kísérleti gyógyszert, Brincidofovirt rendelnek egy észak-karolinai gyógyszergyártól, a Chimerixtől, ahogy rosszabbodik a férfi állapota. A hatóságok engedélyezik a kérelmet.

Október 4.: Éjfél után nem sokkal Duncannek többszörös szervi elégtelensége lesz. Az új gyógyszer megérkezik, Duncan beveszi.

Október 6.: Duncant meglátogatja a családja, de csak zárt láncú televízión nézhetik őt. "A fiam halott" - zokog az édesanyja. A férfi mozdulatlan, kifejezéstelen arcáról azt mondják, olyan, mintha egy maszk lenne.Október 7.: A család zárt láncú televízión figyeli Duncant.

Október 8.: A férfi pulzusa a percenkénti 40 közelébe lassul, majd megáll a szíve. Reggel 7:51-kor halottnak nyilvánítják. A holttestét elhamvasztják.A férfit kezelő egyik nővér is megfertőződött az ebolavírussal, erről vasárnap adott hírt az amerikai járványügy. A texasi egészségügyi hivatal a bejelentéskor hozzátette, hogy számoltak azzal az eshetőséggel, hogy lehet egy második ebolás eset.