Így mutatják ki szolidaritásukat a tanárokkal a bírósági dolgozók

Fotó: VS.hu / Mudra Lászlo

-

A bírák egy csoportja a Facebookon jelezte: feketébe öltözve támogatják a tanárokat, az egészségügyi és szociális ágazat dolgozóit.


Az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fórum közölte, hogy szerdán, a tanársztrájk napján a munkabeszüntetések résztvevőivel úgy fejezik ki szolidaritásukat, hogy a bírák a tárgyalási időn kívül is fekete talárban lesznek, a bírósági dolgozók pedig fekete ruhát öltenek.A szervezet hangsúlyozza, hogy támogatják a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a közszféra civil szervezeteinek, mozgalmainak, szakszervezeteinek, munkavállalóinak, így a Tanítanék Mozgalomnak a politikamentes érdekvédelmi és oktatási célkitűzéseit. Utalnak ugyanakkor arra, hogy a bírákra speciális jogszabályi rendelkezések vonatkoznak, egyebek között a bírói sztrájktilalom és a politikai tevékenység tilalma.


Szolidaritási akciójukkal és közleményükkel ugyanakkor a bírói függetlenség megőrzését is követelik. Az utóbbi időszakban több olyan esemény is történt, amely szerintük megkérdőjelezte a bírói függetlenséget. Szegeden például az Ítélőtábla elnöke, Harangozó Attila emléktáblát állított a pártállami diktatúra egyik politikai komisszárjaként működő bírónőnek. A Kúria polgári kollégiumának a vezetője, Wellmann György pedig olyan levelet írt a Bankszövetség panaszára, amelyből úgy tűnik, hogy nem pártatlan a devizahiteles perekben.

Ezért az Egyéni Bírói Függetlenség és Felelősség Fórum tagjai arra kérik az Országos Bírói Tanácsot, hogy határozatban foglaljon állást a hatalommegosztás és a bírói pártatlanság, a bírósági igazgatás átláthatósága, a jogfogyasztó polgárok tiszteletben tartása mellett. Állásfoglalást várnak arról is, hogy Harangozó Attila és Wellman György mondjon le, és távolítsák el a szegedi emléktáblát.