Így emlékszik Orbán, Gyurcsány és Tóbiás Göncz Árpádra

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A parlamenti pártok vezetői méltatták az egykori köztársasági elnököt.


Áder János

A köztársasági elnök szerint Göncz Árpád "személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte".


Áder János emlékeztetett arra, hogy "amikor az első szabadon választott országgyűlés köztársasági elnökké választotta, államfői krédójaként már első beszédében elmondta, hogy nem fél a vitáktól, és nem fogja véka alá rejteni a véleményét, mert bízik az igazság erejében. Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben" - zárta sorait az államfő.


Fidesz

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöksége együttérzését fejezte ki Göncz Árpád családjának. A szövetség elnöke, Orbán Viktor nevében közleményükben azt írták, „tisztelettel őrizzük emlékezetünkben a volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett”.


MSZP

Tóbiás József, az MSZP elnöke azt írta, Göncz Árpád számára mérce, példa és jelkép. A szocialista politikus szerint Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával, minden eszméből a legérdemesebbet szintetizáló nagyszerű személyiségével. „Szívből gyászolom Göncz Árpádot. A védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi” – írta Tóbiás József, hozzátéve, „azon vagyok, hogy mi, szocialisták méltók legyünk a népet szolgálni kívánó, érzékeny és mindig az elesettek érdekeit néző politikájához. Göncz Árpád egy igazi elkötelezett liberális demokrata volt.”


Jobbik

A párt annyit írt: „Ezúton fejezzük ki részvétünket az elhunyt Göncz Árpád családja felé.”


DK

Gyurcsány Ferenc szerint a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika ment ma el. A Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-oldalán azt írta: „Az 56-os forradalmár nem egyszerűen alámerülve várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését. Az egymással már akkor is sokszor szembenálló bal- és jobboldal, vagy az akkori szóhasználatban urbánus és népies világ mégis közös akarattal emelte a harmadik magyar köztársaság első elnökévé. Megtette, amit meg kellett tenni, és amit akkor meg lehetett tenni.”
Gyurcsány Ferenc így folytatta: „Ma, amikor sokan fognak róla megemlékezni, azt gondolom, hogy a legtöbben Árpi bácsiként fogják emlegetni: szeretettel és nemcsak a politikusnak, hanem a jó embernek kijáró megbecsüléssel és tisztelettel.” A pártelnök bejegyzését azzal zárja: „Kitűnő ember ment el közülünk. És nemcsak a hivatalos Magyarország fogja őt gyászolni, hanem sok millió tisztességes demokrata is. Itthon és külföldön. Mindazok, akik még mindig hisznek a harmadik köztársaságban. Szervusz Árpi bácsi, nyugodj békében.”


Együtt

Az Együtt elnöksége közleményben emlékezett Göncz Árpádra. Azt írták, a volt államfő „megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát”. Az Együtt közleményét azzal zárta: „politikai közösségünk sosem fogja elfelejteni” Göncz Árpádot, „nem múló nagyrabecsüléssel gondolunk rá”.


LMP

A párt részvétét fejezte ki az életének 94. évében elhunyt Göncz Árpád családjának és minden hozzátartozójának. „Göncz Árpád mind a II. világháború alatti antifasiszta mozgalomban, mind az 1956-os forradalom idején, majd Bibó István és társainak koncepciós perében fontos és példamutató szerepet töltött be. A rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökének emlékét tisztelettel őrizzük. Nyugodjék békében!”


Tarlós István

Tarlós István főpolgármester is részvétét fejezte ki Göncz Árpád köztársasági elnök családjának, és a Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint "egyúttal fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet játszott államférfi emléke előtt".


Bajnai Gordon

Bajnai azt írta, megrendüléssel értesült Göncz Árpád haláláról. „Tisztelője voltam, az elmúlt huszonöt év egyik legértékesebb közéleti alakjának tartom. Államfőként személyisége, viselkedése révén milliók számára tette szerethető, megérthető és megérinthető rendszerré az újjászülető magyar demokráciát. Erkölcsi kiállásával egy jobb, tisztességesebb politika reményét mutatta fel. Szavaival és tetteivel tartalommal töltötte meg és két évtizedre stabilizálta az államfő intézményét. Az általa ösztönösen és tudatosan vállalt szerepfelfogás, az örökül hagyott minta azóta nem talált követőkre, az űr, melyet maga után hagy, betöltetlen marad. Hiányozni fog. Nyugodjék békében!”


Szili Katalin

Göncz Árpád a magyar történelem fordulópontjain, embert próbáló időkben szolgálta nemzetét és a szabadság ügyét - írta Szili Katalin az Országgyűlés volt elnöke az egykori köztársasági elnök halála kapcsán.

Szili Katalin az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: Göncz Árpád feladatvállalásában úgy államférfiként, mint emberként példát mutatott. Nemzet és liberalizmus összekapcsolódott benne, plebejus maradt köztársasági elnökként is, halálával a haza egy államférfit veszített - fogalmazott a korábbi házelnök, aki őszinte részvétét fejezte ki a családnak.


A Magyar Köztársaság volt elnöke kedden, életének 94. évében hunyt el.