Így bűnöznek a magyarok

Fotó: MTI / Lakatos Péter

-

Kevesebb ember kevesebb bűnt követett el tavaly, mint egy évvel előtte. Nem volt annyi emberölés, rablás és lopás sem, viszont a statisztika szerint rákapott az ország az ittas vezetésre, a sikkasztásra és a korrupcióra.


Frissítette a Legfőbb Ügyészség a bűnügyi statisztikákat, így már a tavalyi év adatai is véglegesnek tekinthetők. A számok értelemszerűen csak a regisztrált bűncselekményekre vonatkoznak, miközben az elkövetett bűntettek jelentős része nem kerül a hatóságok tudomására. Klasszikusan ilyen a családon belüli vagy a szexuális erőszak, esetleg a korrupció.Az elmúlt kilenc évben a regisztrált bűncselekmények száma majd’ százezerrel, 23 százalékkal csökkent, így 2014-ben mintegy 330 ezer ilyen eset volt. A csökkenő tendencia a legtöbb bűncselekménytípusnál megfigyelhető, van azonban olyan is, ami jelentősen megugrott: ez pedig a korrupciós bűncselekmények köre.

Az idetartozó vesztegetés és annak elfogadása 2013-ban nem érte el a négyszázat, míg tavaly 1684 esetben valósult meg, igaz, az egy évtizeden át tartó nyelvvizsga-hamisítási ügy nagyot dobott a statisztikán. Az összes korrupciós bűncselekmény száma két éve 1105 volt, míg 2014-ben majdnem megháromszorozódott: 3268 esetre derült fény.

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest kevéssel több volt a testi sértések száma, ugyanakkor az egyik legfontosabb bűnügyi mutató, az emberölés – ideértve az erős felindulásból elkövetetteket is – nagyon enyhén visszaesett, a 2013-as 264-hez képest tavaly 257 esetet regisztráltak. Fontos megjegyezni, hogy ebben a számban az emberölési kísérletek is benne vannak, a tényleges, befejezett emberölés 129 volt tavaly.Jócskán nőtt az ittas vagy bódult állapotban történt járművezetések száma, 9 ezer helyett tavaly már 13 ezer esetben színeződött el úgy a szonda, hogy az már nem fért bele a szabálysértési kategóriába. Azt nem lehet tudni, hogy ebben mekkora szerepe volt annak, hogy 2013 júliusában 0,8 ezrelékről 0,5-re vitték le a büntetőeljárás határát, efölött már – a korábbiakkal ellentétben – a bíróságnak sem volt mérlegelési lehetősége.

A bűncselekménytípusok közül a leggyakoribbak a vagyon elleniek. Ezek erőszakos fajtáinak, a rablásoknak és kifosztásoknak a száma kevesebb lett, de az igazán látványos csökkenés a lopásoknál látható: 2013-ban még 167 ezer ilyen eset került nyilvántartásba, míg tavaly 15 százalékkal, azaz 26 ezer üggyel kevesebb. A sikkasztások száma 4300-ról 4600-ra emelkedett.Bűnözőből vagy hivatalos megfogalmazásban regisztrált elkövetőből kevesebb volt tavaly, mint előtte: 2014-ben 108 ezren voltak, 2013-ban pedig csaknem 110 ezren. Ugyanakkor – bár kevesebb elkövető volt –, többeket ítéltek el jogerősen, 2014-ben csaknem 84 ezer emberről mondták ki a bíróságok, hogy bűnös.

Összesen 27 embert ítéltek életfogytiglanra, határozott időtartamú szabadságvesztést pedig nagyjából 30 ezer esetben szabtak ki. Gyakoribb lett a pénzbüntetések száma, a 2013-as 17 ezer után 2014-ben már 22 ezerszer büntetett így a bíróság.