Idén már egyetlen magyar sem lesz a szupertitkos Bilderberg-találkozón

Fotó: AFP / JOSEP LAGO / AFP / JOSEP LAGO

-

A világ legbefolyásosabb emberei ezúttal Ausztriában jönnek össze, de a 22 ország 140 képviselője közé nem fért be magyar.


A Bilderberg-csoport egy zártkörű társaság, amely arról a holland szállodáról kapta a nevét, ahol először tartották meg a gyűlésüket 1954-ben. A csoport alapítója a 2004-ben elhunyt Bernát holland herceg volt, és az alapítás óta egyetlen év kivételével minden esztendőben tanácskoztak, szigorúan zárt ajtók mögött és maximális védelem mellett.


Magyar részről eddig négyen részesültek abban a megtisztelő figyelemben, hogy meghívták őket a találkozóra. Először Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke vehetett részt a szupertitkos eszmecserén 1996-ban, majd a következő évben már Bokros Lajos is ott lehetett a Világbank főtanácsadójaként. Surányi még egyszer, 1999-ben volt hivatalos, Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere pedig 2006-ban, míg Bajnai Gordon volt miniszterelnök pedig tavaly.

Most azonban sem ők, sem más magyar nem szerepel a vendégek listáján. Ott lesz viszont többek között José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke, a belga, a holland és a finn kormányfő, a Google több vezetője, valamint más multinacionális nagyvállalat irányítója, így például a Shell, a Siemens, az Airbus vagy az Axel Springer vezérigazgatója.

A tudósok között lesz két közgazdász, egy amerikai és egy orosz, valamint egy francia politológus. Martin Feldstein, a Harvard professzora a Fehér Ház tanácsadója, a Putyint kritizáló Szergej Gurijev a moszkvai elitegyetem rektori pozíciójából emigrált Párizsba, Kepel Gilles pedig az iszlám és az arab világ specialistája.

Az idei témák között lesz a mesterséges intelligencia, az internet biztonsága, a vegyi fegyverek, de egyes államok kérdése is, így például Görögország vagy Oroszország helyzete.