Huszonegy évet kapott a cibakházi plébános gyilkosa

Fotó: picture alliance / FRANK MAY

-

19 éves volt, amikor megölte a papot.


Aljas indokból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés és kifosztás bűntettében találta bűnösnek a bíróság a vádlottat. A bűncselekmény idején 19 éves fiatalember jogerősen 21 év fegyházbüntetést kapott a Szegedi Ítélőtábla ítélete szerint.

Az elkövető 2013-ban végzett 73 éves áldozatával, fojtogatta, többször megütötte, majd egy késsel 14-szer megszúrta. A holttestet ezután egy használaton kívüli pincéhez vitte és a mélybe lökte. Ezután visszament a házba, pénz után kutatott, megtalálta a plébános által használt autó kulcsait, majd a fővárosba hajtott, ahol balesetet szenvedett. Nem sokkal később elfogták.

A fiatal férfit néhány nappal a gyilkosság előtt mutatták be a plébánosnak, aki többször is segített rajta, szállást és ellátást adott neki, de az elkövető később pénzt is követelt az idős férfitól. Ebből kerekedett köztük vita, aminek a vége a kegyetlen gyilkosság lett.

A táblabíróság mostani döntésével súlyosította az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék által kiszabott tizennyolc év fegyházbüntetést. Az ítélőtábla álláspontja szerint a törvényszék nem vette figyelembe kellő súllyal, hogy a vádlott háromszorosan is minősülő emberölést követett el.