Hosszabb pórázra engedné az AB-t az új miniszter

-

Megvizsgálja az új igazságügyi miniszter annak lehetőségét, hogy az Alkotmánybíróság ismét vizsgálhasson költségvetési kérdéseket. Trócsányi László a Heti Válasznak adott interjúban azt mondta: nem szerencsés, ha az indítványozók külföldön keresnek jogorvoslatot a magyar fórumok helyett.


A jelenlegi szabályok szerint az Alkotmánybíróság akkor vizsgálhat ismét teljes körűen költségvetési kérdéseket, ha az államadósság a GDP ötven százalékát nem haladja meg. Jelenleg ez 84 százalék körül van. Ez a szabály azután született, hogy a testület évekkel ezelőtt megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló jogszabályt. Bizonyos alapjogokkal összefüggésben vizsgálhat ilyen beadványokat, de a tulajdonhoz való jog sérelme például nem támadási alap.


A tényleges életfogytiglan marad

Túldimenzionáltnak tartja a kérdést, Amerikában 350-400 évre ítélnek el bűnözőket, mégis demokrácia van, Hollandiában és Nagy-Britanniában is van tényleges életfogytiglan – érvel Trócsányi. Szerinte a tényleges életfogytiglan kifejezést nem szeretik nyugaton, mert sérti a fülüket, de a legveszélyesebb bűnözőket ők sem engedik ki soha. A magyar kormánynak viszont szüksége van erre a szóra is.

Szeretne viszont egy külön kegyelmezési törvényt benyújtani, de erről még korai beszélni.


Az unió szeretne túlnyúlni hatáskörén

Sokszor ezt látja a viták mögött. Például a pálinkafőzés kérdésében. A brüsszeli tisztviselők minél több területre ki akarják nyújtani csápjaikat, de Brüsszelnek meg kell értenie, hogy részben az újabb és újabb előírások miatt hanyatlik az unió népszerűsége több országban is – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a Heti Válasznak adott interjúban.