Horvát kormányfő: Magyarországra "kényszerítettük" a menekülteket

-

Horvátország továbbra is a magyar-horvát határra szállítja a menekülteket, mondta szombaton Zoran Milanovic miniszterelnök. A magyar kormányszóvivő szerint Horvátország nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is cserben hagyta, és feladott minden rá nézve is érvényes jogi kötelezettséget.


"Nem volt megállapodás a magyarokkal. Rákényszerítettük őket, hogy fogadják a menekülteket, úgy, hogy odaküldtük az embereket, és továbbra is ezt fogjuk tenni", mondta a horvát kormányfő.


Válaszul a magyar kormány meg akarja vétózni Horvátország schengeni csatlakozását , ezt Rogán Antal, mint Orbán Viktor politikai kabinetfőnöke mondta az InfoRádiónak.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szombaton Mohácson számolt be arról, hogy a horvátok folyamatosan szállítják a magyar határra az illegális migránsokat, Magyarország pedig teljesíti és a továbbiakban is teljesíteni fogja az unióval kapcsolatos eljárásokhoz kötődő feladatait, mondta. "Regisztrálunk, és ellátunk minden, hozzánk érkező illegális migránst" - fogalmazott.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója arról beszélt, hogy az éjszaka elkészült a magyar–horvát határszakaszra 41 kilométeren tervezett műszaki határzár első védvonala, a kerítés építése ugyanakkor a terepviszonyok miatt nehezebb lesz, mint a magyar–szerb határon.

Közben a délelőtti órákban újabb menekültáradat indult el a szerb–horvát határon fekvő Tovarnik felé Szerbiából - közölte az M1 helyszínen tartózkodó tudósítója az MTI-vel.