Holtan találták Putyin bizalmasát egy washingtoni hotelszobában

-

Mihail Leszin orosz médiamágnás, volt tájékoztatási miniszter és Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik szövetségese volt. A családja szerint szívroham érte.


Az amerikai rendőrség nem talált arra utaló nyomot, hogy Leszin halálát idegenkezűség okozta volna, mégis az orosz hatóságokkal közös vizsgálatot indítottak a körülmények tisztázására.


Leszin 1999 és 2004 között volt tájékoztatási miniszter, és az orosz ellenzék azzal vádolta annak idején, hogy cenzúrázza, illetve megpróbálja elnémítani a kormánytól független médiát. Ezután Putyin tanácsadója lett a Russia Today nevű állami médiacsoport megalapításában, 2013-ban pedig a Gazprom gázipari állami óriáscég médiavállalkozásának a vezetője lett, de a következő évben lemondott erről.

Roger Wicker republikánus párti mississippi szenátor 2014 júliusában követelte: indítsanak szövetségi nyomozást annak kiderítésére, hogy Leszin nem mosott-e pénzt tisztára az Egyesült Államokban, illetve hogy nem áll-e kapcsolatban olyan emberekkel, akiket amerikai szankciók sújtanak. Leszin több millió dollár értékű vagyonra tett szert Európában, valamint több mint 28 millió dollár értékben vásárolt lakásokat Los Angelesben.