Holokauszttagadásért ítéltek el egy debreceni jobbikost

-

Hétszázötvenezer forint pénzbírsággal sújtotta a debreceni Ágoston Tibor jobbikos önkormányzati képviselőt a Debreceni Törvényszék. A büntetést 15 hónapig, havi 50 ezer forintos részletekben fogja kifizetni.


A büntetési csekk lesz Ágoston legfontosabb teendője minden hónapban. Ha elmulasztja a részletet, a büntetés teljes összege esedékesé válik, "a vádlottnak fogházban végrehajtandó szabadságvesztést kell letöltenie" - mondta az MTI-nek a bíróság sajtótitkára.

Ágoston 2014-ben "hollókamuként" és "hollókausztként" beszélt a holokausztról egy, a Don-kanyarnál elhunyt katonák emlékére meghirdetett debreceni rendezvényen. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt.

"Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt - szándékos volt, elnézést kérek érte - és annak áldozataira való megemlékezés" - hangzott el a beszédben, amelyet egy videómegosztóra is feltöltöttek.

A másodfokú bíróság sem tudta elfogadni a vádlott azon védekezését, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt.