Holokauszttagadó könyv ellen lépett az ügyészség – csekély sikerrel

Fotó: Bundesarchiv / Faupel

-

Húsz weboldalt tett ideiglenesen elérhetetlenné az ügyészség, mivel holokauszttagadó tankönyvet ismertettek. Az oldalakat – amelyeken a svéd szerző tollából származó kötetet meg is lehet rendelni – bírósági engedéllyel távolították el.


A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség indítványára a bíróság elrendelte csaknem húsz olyan weboldal ideiglenes eltávolítását, amelyeken egy holokauszttagadó könyv volt beszerezhető, illetve annak tartalma megismerhető. Az ügyészség közlése szerint egy svéd író tollából, magyar fordításban olyan könyv jelent meg Magyarországon, amelyben a szerző azt állította, hogy a gázkamrákban történt tömeggyilkosságok története pusztán egy mítosz, illetve hazugság. Az írás szerint bár a zsidóságot érték megaláztatások, gyötrelmek, de a Hitler vezette Németországnak nem volt célja az európai zsidók likvidálása, államilag szervezett megsemmisítése.

Mivel a fenti írás egyértelműen tagadja a nemzeti szocialista rendszerek által elkövetett népirtás, illetve emberiség elleni cselekmények tényét, a nemzeti szocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt nyomozás indult a könyvet Magyarországon forgalmazó cég vezetője ellen.

A fenti könyv azonban beszerezhető, illetve annak tartalma megismerhető több internetes oldalon. A kerületi ügyészség ezeknek a weboldalaknak az ideiglenes eltávolítására tett indítványt a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

A bíróság a bűncselekmény folytatásának megakadályozása érdekében valamennyi weboldal ideglenes eltávolítását rendelte el.

Eddig az ügyészség hivatalos tájékoztatása. A VS.hu megkereste az inkriminált könyvet, amelyről hamar kiderült: 2007-ben adták ki Svédországban, majd alig egy év elteltével már magyarul is megjelent. Vagyis a "holokauszt tagadás" tényállását megvalósító írás 6 évig zavartalanul megvásárolható volt Magyarországon. Sőt, most is az. A legtöbb weboldal hétfő délig elérhető volt, a kiadványból nyugodtan rendelhettünk. Csak a legnagyobb, netes könyvterjesztő oldal és néhány kisebb tette a már elérhetetlenné a svéd könyv adatlapját.

Az ügyészség úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a weboldalak tényleges letiltását (elérhetetlenné tételét) a bíróságnak kell elrendelnie, vagyis a bíróság a felelős az oldalak tényleges lelövéséért. Az ügyészség ebben annyi segítséget nyújt, hogy pontosan megnevezi az oldalt valamint annak tárhely-szolgáltatóját - magyarul azt a konkrét szervert üzemeltető céget, amelyen a kérdéses weboldal található.

Azt azonban az ügy egyetlen résztvevője sem tudja, hogy sikerülhet-e olyan oldalak lekapcsolása, amelyek – épp az ilyen esetek elkerülése érdekében - külföldi szerveken futnak. Márpedig épp a kiadó oldala .com végződésű. Az ügyészség által meg nem nevezett kiadó lényegében kizárólag náci és nyilas "művekre" szakosodott, több eljárás is folyik ellenük hasonló okokból. A tulajdonos(ok) pedig életvitel szerűen tartózkodnak külföldön, így nem érdemes arra várni, hogy önként állnának bíróság elé. Betéti társaságuk azonban zavartalanul működik, tavaly majdnem egymillió forintos nyereséget értek el a náci propaganda terjesztéséből.