Holokauszt-ipart emlegetett a jobbikos Novák Előd a parlamentben

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

A szélsőjobboldali ellenzéki képviselő a kártérítést szerette volna megvonni a Holokauszt áldozatainak egyes utódjaitól. Novák Elődöt baloldalról és a kormány részéről is rendreutasították.


A jobbikos Novák Előd azzal a törvényjavaslattal kapcsolatban szólalt fel, amely újranyitná a Holokauszt-kárpótlás lehetőségét, amely 2006 után lezártak. Szerinte felelősen szelektálni kell és meg lehet kérdőjelezni bizonyos igénylések valóságtartalmát. Mint mondta, van olyan eset, amikor valaki a "holokauszt-ipar" keretében csak azért nevezi magát túlélőnek, mert bár el nem hurcolták, nem zaklatták, de túlélte a korszakot. Szerinte ezért neki nem járathatna kártérítés.


A képviselő megemlítette Horn Gábort, az SZDSZ politikusát, aki elmondása szerint azt mondta, a szüleit is a Duna-partra vitték. Novák Előd hozzátette: "nyilván nem pecázni", hanem azért, hogy a Dunába lőjék, viszont Horn Gábor 1955-ben született, hogyan állíthatja be a szüleit a világháború áldozataiként? - tette fel a kérdést.

Hiller István levezető elnök figyelmeztette a képviselőt, hogy a házszabálynak megfelelően és alapos ismeretek birtokában mondja el felszólalását, különben megvonja tőle a szót.

Novák Előd a továbbiakban közölte, a paragrafus eltörlését kezdeményezi, mert nem életszerű, hogy valaki 2006-ig nem jelentkezett kárpótlásért.

Hiller István a felszólalás után azt mondta, attól, hogy valaki 1955-ben született, az apját "szörnyű rendszerek hívei" elcipelhették a Duna-partra. A "nyilván nem pecázni" kifejezés pedig sérti nemcsak az akkor éltek, hanem minden jó szándékú ember érzékét - hangsúlyozta.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára ehhez csatlakozva azt mondta, minden jó szándékú embernek sérti a fülét és a lelkét az a kifejezés, hogy "holokauszt-ipar", ez elfogadhatatlan, és közölte: a kormány nevében minden ilyen típusú megszólalást visszautasít.