Hollande: Biztos vagyok benne, hogy Belgium kiadja nekünk Abdeslamot

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

A francia elnök és a belga miniszterelnök hivatalosan is bejelentette: a párizsi terroristát és még két gyanúsítottat tartóztattak le.


François Hollande francia elnök és Charles Michel belga miniszterelnök közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a pénteki molenbeeki razziában elfogott három gyanúsítottból az egyik Salah Abdeslam – írta a BBC.


Abdeslam is részt vett a tavaly november 13-ai párizsi terrortámadásban, amelynek 130 áldozata volt. Az eredeti tervek szerint ő is felrobbantotta volna magát, de ezt végül valamiért nem tette meg, másnap pedig barátai segítségével Brüsszelbe utazott.

Charles Michel belga miniszterelnök arról is beszélt, hogy Abdeslam mellett másik két gyanúsítottat is elkaptak, hármuk közül kettő fel volt fegyverkezve, és két terrorista meg is sérült az akcióban. Arról lehet tudni, hogy Salah Abdeslamot – még mielőtt elfogták volna – lábon lőtték. Ezért nagy valószínűséggel ő sántít azon a felvételen, amely az egyik terrorista elfogásáról készült.

A belga főügyész egy másik sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy összesen öt embert tartóztattak le az üggyel kapcsolatosan pénteken. Ebből három Abdeslam rokona volt, akik idáig rejtegették a terroristát. Ezek szerint az egyik férfi, akit a razzia során elfogtak, a rokona volt.


Hollande a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a párizsi ügyészek azonnal megkezdik a kiadatási kérelem elindítását. A francia elnök teljesen biztos benne, hogy a belga hatóságok kiadják nekik Abdeslamot.


Tudom, hogy a belga hatóságok gyorsan reagálnak, és kedvezően fogják elbírálni a kérelmünket.

A francia elnök szerint Abdeslam letartóztatása „fontos lépés”, de ettől „még nincs vége a történetnek”.


Még mindig van mit tennünk, mert tudjuk, hogy a hálózat meglehetősen elterjedt Franciaországban, Belgiumban és más európai országokban. Tehát amíg mindenkit le nem tartóztattunk, aki részt vett vagy közreműködött benne, valamint akik finanszírozták ezt a terrorista hálózatot, amely elkövette azokat a gyalázatos támadásokat, azokat a háborús műveleteket november 13-án, addig nem lesz vége a harcunknak.

A belga miniszterelnök szerint a biztonsági erők „a fenyegetés egy új formájával” állnak szemben, ezért meg kell őrizniük az éberségüket. Hollande ehhez azt fűzte hozzá, hogy az országoknak muszáj megosztaniuk egymással az információikat, és együtt kell működniük, mert „egy igen széles hálózattal állunk szemben, amely sok országot lefed”.

A letartóztatások ellenére a molenbeeki rendőrségi művelet még nem zárult le – tette hozzá Michel. A Le Monde ennek ellenére arról ír, hogy fokozatosan elkezdték megnyitni a razzia miatt lezárt utcákat.

Hollande és Michel a műveletekben részt vevő rendőröknek is megköszönték a munkájukat.