Hivatali visszaéléssel gyanúsították meg a Belváros volt jegyzőjét

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az V. kerület korábbi jegyzőjét és egy vállalkozót gyanúsított meg az ügyészség abban a nyomozásban, amely hónapok óta tart az V. kerületben. Továbbra sem lehet tudni, hogy milyen ügyről van szó. Az ügyészségi vizsgálat február közepéig tart.


Két gyanúsítottja van az V. kerületi önkormányzatot érintő nyomozásnak - közölte a VS megkeresésére hétfőn Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

Az önkormányzat volt jegyzőjét hivatali visszaélés gyanúja miatt, egy vállalkozót felbujtóként elkövetett hivatali visszaélés és vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés gyanúja miatt hallgatott ki az ügyészség. Mindketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen, egyikük sem tett vallomást. A panaszokat a Legfőbb Ügyészség elutasította.

Az ügyészség válaszában neveket nem közölt, de valószínűleg Rónaszéki Lászlóra utalt. Rónaszékit 2013 elején váltotta le Rogán Antal. Ennek hátteréről tavaly év végén derültek ki részletek: előbb a Blikk számolt be arról, hogy a belvárosi önkormányzat 2011-ben kedvezményesen értekesített egy ingatlant Portik Tamás élettársának. Rogán Antal a cikkre reagálva közölte, az ügy miatt még 2012-ben vizsgálatot rendelt el, majd bizalomvesztésre hivatkozva menesztette a jegyzőt. Hozzátette: törvénytelenséget vagy szabálytalanságot nem állapított meg a vizsgálat.

Rónaszéki már Rogán polgármestersége előtt is jegyző volt a kerületben. A volt jegyzőt az V. kerületi önkormányzaton keresztül próbáltuk elérni, egyelőre sikertelenül.


Rogán Antal polgármester, Puskás András alpolgármester és Rónaszéki László jegyző az V. kerületi önkormányzat megemlékezésén az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából a Vértanúk terén 2006-ban


Arról továbbra sem lehet részleteket tudni, hogy a mostani ügyészségi vizsgálat milyen ügyet érint, illetve a volt jegyzőt pontosan mivel gyanúsítják. “Az ügyben további tájékoztatás – a nyomozás érdekeire tekintettel – nem adható” - írta az ügyészség. Közölték azt is, a nyomozás határideje február 13-a.

Tavaly áprilisban a HVG számolt be arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hónapok óta vizsgálódik az V. kerületi önkormányzatnál. Az ügyészség akkor annyit közölt, hogy az önkormányzat hivatalának tevékenységét érinti a nyomozás. Konkrétumokat a nyomozás érdekeire hivatkozva nem mondtak.

A vizsgálat szóba került a képviselő-testület április 10-i ülésén. Pásztor Tibor MSZP-s képviselő tájékoztatást kért Rogán Antal akkori polgármestertől arról, hogy áll az ügy. Rogán az ülésen arról beszélt: a híresztelésekkel ellentétben az önkormányzat gazdálkodását nem érinti a nyomozás, a polgármestert senki nem kereste meg az ügyben, és a képviselő-testületet sem érinti a nyomozás.

Sélley Zoltán, a kerület jegyzője az áprilisi ülésen ehhez annyit tett hozzá: az ügyészség az ő jegyzői kinevezése előttről származó hatósági ügyekkel kapcsolatos iratokat foglalt le. A lefoglalt dokumentumok több hatósági eljárásra vonatkoztak, vegyesen volt köztük többféle ügy is. "Az ügyészség munkatársai eleve úgy jöttek, hogy tudták, pontosan mit keresnek, és kiválogatták azokat az aktákat 2010, '11, és '12 környékéről, amiket el akartak vinni - mondta Sélley.

Rogán Antal az ülésen elmondta: Rónaszéki László idején még nem állt a jegyzői poszt a polgármester irányítása alatt, sőt, neki mint polgármesternek nincs is beleszólása az olyan hatósági ügyekbe, amiket a mostani vizsgálat érint. "Ha én hivatali ügyintézőket utasítanék hatósági ügyekben, az törvényellenes is lenne" - fogalmazott.