Hillary Clinton több száz magánlevelében tallózgathat

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Az amerikai külügyminisztérium nyilvánosságra hozta a volt tárcavezető 55 ezer e-mailjének első adagját. A betekintést eredetileg egy kongresszusi vizsgálóbizottság kérte, mert a republikánus képviselők többet szerettek volna megtudni az Egyesült Államok líbiai konzulátusának három évvel ezelőtti megtámadásáról.


A washingtoni képviselőház republikánus bizottsága betekintést akart a demokrata párti elnökjelöltségért kampányoló politikus összes olyan e-mailjébe, amelyet még külügyminiszterként küldött vagy kapott. A republikánusok szerint még mindig sok megválaszolatlan kérdés van a 2012 szeptemberi támadással kapcsolatban, amelyben négy amerikai, köztük az Egyesült Államok líbiai nagykövete vesztette életét Bengáziban.

A bizottság elnöke, Trey Gowdy képviselő külön meghallgatást szeretett volna a bengázi támadással, illetve azzal kapcsolatban, hogy a volt külügyminiszter nem a hivatalos, hanem egy privát fiókon keresztül bonyolította le levelezését. A demokraták szerint viszont a republikánusok csak alá akarják ásni az elnöki posztra törő Hillary Clinton kampányát.

A külügyminisztérium most közzétett néhány száz e-mailt, de sietve hozzáfűzte, hogy ettől nem változott a véleményük a tényekről vagy a történések értelmezéséről. A jövő héten még további leveleket fognak közölni a minisztérium honlapján.

A New York Times átnézett néhány levelet, de az újságírók is úgy találták, hogy Hillary Clinton nem kapott titkos információkat a magánlevelezési csatornáján. Számos levél inkább a külügyminiszternek a támadás utáni aggodalmaival foglalkozik.