Heves EU-ellenességgel indult a francia elnökválasztási kampány

Fotó: MTI/EPA / OLIVIER HOSLET

-

Az európai szerződések felmondásáért kampányol a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon. Az első körben vélhetően Marine Le Pen lesz a befutó, kérdés, hogy a második körben ki kivel áll össze.


Az európai uniós szerződések felmondását ígérte vasárnap kampánynyitó beszédében Jean-Luc Mélenchon, a francia radikális baloldal vezetője.

A provokatív politikus szándékosan választotta kampánya nyitányának Lyon városát, ahol Marine Le Pen vele egy időben szólalt fel.

Ugyanakkor a beszéd céltáblája elsősorban a felmérésekben 20-22 százalékkal második helyen álló centrista Emmanuel Macron volt. A szocialista kormányzat volt gazdasági minisztere szombaton tartott nagygyűlést, szintén Lyonban.
A felmérésekben 10-11 százalékkal az ötödik helyen álló radikális politikusnak a legfőbb riválisa a múlt vasárnapi baloldali előválasztás győztese, Benoit Hamon volt oktatási miniszter, aki az újabb felmérésekben 16-17 százalékkal feljött a negyedik helyre, de még mindig messze le van maradva a 25 százalékkal az első helyen álló Marine Le Pentől.
A jelenlegi szociálliberális kormánypolitikát nyíltan bíráló Hamont hivatalosan vasárnap iktatta be jelöltjének a kormánypárt. Beszédében Hamon ismét baloldali irányváltást és az általános alapjövedelem bevezetését sürgette.
Az egyelőre bizonytalan, hogy Jean-Luc Mélenchon és Benoit Hamon szövetségre tud-e lépni egymással. Mélenchon ehhez „nagytakarítást” követel a szocialistáknál, Hamon azonban kizárta, hogy az egyeztetések megkezdése előtt szakítana egyes párttársaival.