Szükségállapot Floridában a Hermina hurrikán miatt

Fotó: MTI/EPA/NOAA / NOAA

-

Az iskolákat, olajkutakat lezárták, az ivóvizet felvásárolták. A hurrikán egészen Marylandig söpri majd végig a keleti partot.


Rick Scott floridai kormányzó szükségállapotot rendelt el hatvanhét megyéből ötvenegyben., Az összes állami intézményt, köztük az iskolákat is bezárták. A Hermina névre keresztelt hurrikán csütörtökön, helyi idő szerint későn este ér partot Floridában, és a keleti parton – Georgia államon, majd Észak- és Dél-Karolinán keresztül egészen Maryland államig – söpör végig.

A déli szövetségi államban már óriási viharok vannak, özönvízszerű az esőzés, egyes megyékben bokáig-térdig áll a víz az utcákon, a tengerparti részek az erős hullámzás miatt megközelíthetetlenek. A Mexikói-öbölben lévő olaj- és gázkitermelő berendezéseket lezárták. A kormányzó sajtóértekezleten kérte honfitársait, hogy legalább három napra elegendő ivóvizet és élelmiszert szerezzenek be, s a helyszíni tudósítások szerint a floridai fővárosban, Tallahasseeben már alig lehet ivóvizet kapni. Rick Scott szerint „életveszély van”.


Georgia állam kormányzója, Nathan Deal szintén szükségállapotot hirdetett ki az állam ötvenhat megyéjében. Georgiában a heves esőzések és áradások mellett tornádókra is számítanak.


Az amerikai Nemzeti Óceanográfiai és Atmoszférakutató Hivatal (NOAA) által közreadott műholdkép a Hermina névre keresztelt hurrikánról a Mexikói-öböl felett, Floridánál, szeptember 2-án


A Hawaiin pusztító Madeline hurrikán közben trópusi viharrá szelídült, a szigeteken nagyon heves az esőzés.