Hegedűs Loránt először kapott fegyelmit a Református Egyháztól

-

Jogerős határozat született arról, hogy Hegedűs Loránt 2013. november 3-án a Szabadság téri Horthy-szobor-avatás kapcsán tartott istentiszteleten tartott prédikációjával megsértette a Magyarországi Református Egyház törvényeit, ezért írásbeli megrovásban részesítették – írja az Átlátszó.


2013-ban istentisztelettel egybekötve avatták fel a budapesti Szabadság téren, a Hazatérés temploma előterében Horthy Miklós mellszobrát. A szoboravatás a Jobbik rendezvénye volt.

Az igehirdetés végén Hegedűs Loránt kijelentette, nem az a döntő kérdés, hogy szabad-e Horthy Miklósnak szobrot állítani. „A döntő kérdés az, hogy te, kedves testvérem, hol állsz. És most, itt és most elítéled-e az életellenes cselekedeteket, vagy sem? Igazolod-e az izraeli terrorállamot, vagy sem? Visszaigazolod-e Simon Peresz országrontó deklarációját, vagy sem?” Majd így zárta mondandóját: „Mi, a kormányzó örökségét vállalva, küzdeni fogunk népünk megmaradásáért, a magyar állami szuverenitásának helyreállításáért.”

A lelkipásztort azért részesítették írásbeli megrovásban, mert a döntés szerint vétett alapvető lelkipásztori kötelességei ellen. A múlt keddi másodfokú egyházi bírósági határozat súlyosbító körülményként értékelte, hogy a két évvel ezelőtti istentiszteleten elhangzottak széles körben negatív reakciót váltottak ki, és ezzel Hegedűs Loránt a református egyházat „a politikai közéletbe közvetlenül beavatkozó és ott aktív szerepet ellátó egyházként láttatta” – olvasható az Átlátszón.