Házkutatás volt Trump ügyvédjénél

Fotó: ANADOLU AGENCY / Omar Marques

-

Az elnök szégyenteljesnek nevezte az eljárást. Szerinte ez az ország elleni támadás.


Házkutatást tartott az FBI Donald Trump ügyvédje és bizalmasa, Michael Cohen irodájában és otthonában. A házkutatási parancsot Robert Mueller, az orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész kérésére adták ki – írja a The New York Times.. Az FBI üzleti iratokat, elektronikus leveleket, dokumentumokat, köztük Stormy Daniels – azaz Stephanie Clifford – pornószínésznőnek fizetett pénzekről szóló dokumentumokat foglalt le.

Lefoglalták az elnök és Cohen közötti megbeszélésekről készült feljegyzéseket is, átvizsgálásukhoz azonban különleges engedély kell, mert az ügyvéd és ügyfele közötti megbeszélésekről készült dokumentumok titkosságát törvény védi az USA-ban.

A manhattani szövetségi ügyészek banki csalás és választási kampányfinanszírozásra vonatkozó törvények megsértése ügyében folytatnak nyomozást. Cohen ügyvédje "abszolút helytelennek és szükségtelennek" nevezte a házkutatást.

A nyomozásnak és a házkutatásnak a híradások szerint nincs köze a Mueller-bizottság vizsgálatainak eredeti céljaihoz. Mueller munkatársai valószínűleg olyan adatokra és információkra bukkantak, amelyeket jónak láttak átadni az FBI-nak.

Trump elnök haragosan reagált a hírre. "Szégyenteljes helyzet" – mondta, mielőtt megkezdte egyeztetéseit katonai vezetőkkel a szíriai helyzetről. "Megállás nélkül folyik a boszorkányüldözés ellenem." Az mondta, mindezt az ország elleni támadásnak is tekinti.