Hazatért Rómába az Iszlám Állam két túsza

Fotó: MTI/EPA-ANSA / ALESSANDRO DI MEO

-

Gino Pollicardót és Filippo Calcagnót Líbiában tartották fogva, és még pénteken szabadították ki őket, miután helyi erők rajtaütöttek a terrorszervezet egyik rejtekhelyén. Két másik olasz túsz meghalt.


A két életben maradt olasz férfi fényképét korábban egy líbiai közösségi oldal is közölte. Egy olasz nyelvű táblát tartottak, amelyen az állt, hogy segítséget kérnek, hogy minél előbb visszatérhessenek Olaszországba.

A Bonatti építőipari vállalat négy olasz alkalmazottját még tavaly júliusban rabolták el, egy ipartelep közelében, Mellitah-ban.Olasz sajtóértesülések szerint a nekik kijelölt líbiai sofőr árulta és adta el őket egy fegyveres csoportnak. Líbiai hatósági források szerint a négy olasz az Iszlám Állam fogságába került, más feltételezések szerint helyi fegyveresek ejtették őket túszul váltságdíjért fejében.

A két másik fogoly, Fausto Piano és Salvatore Failla szerdán halt meg egy, az őket elraboló fegyveresek és a helyi erők közötti tűzpárbajban. Más jelentések szerint még az összecsapás előtt kivégezték őket a terroristák.

Olaszország a héten jelentette be, hogy kész felderítő egységet küldeni Líbiába, majd további több ezer katonát az észak-afrikai ország stabilizálását célzó nemzetközi katonai művelet keretében. Matteo Renzi miniszterelnök ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a katonai beavatkozáshoz a parlament jóváhagyása is szükséges, és csak akkor kerülhet rá sor, ha az országnak legitim kormánya lesz, amely jogosult segítséget kérni az Iszlám Állam ellen.