Havi 900 ezerért bérelt autót Navracsicsnak a külügy

Forrás: Audi

-

Nem egyformán emlékszik a tárca és az EU-biztos, miért bérelt számára közel négy hónapon keresztül, havi 900 ezer forintért egy Audi A6-ost a külügyminisztérium. A bérleti díj állítólag azért volt borsos, mert számos extrával fel kellett szerelni az autót, hogy a miniszter használni tudja. Az EU-biztos hivatala szerint viszont nem Navracsicsnak bérelték az autót, már ott volt, mikor ő megérkezett, így a költségcsökkentés miatt elfogadta.


Bérelt autót használt külügyminiszterként tavaly nyáron Navracsics Tibor. A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy A6-os 3.0 TDI V6 Quattro Tiptronic Audit bérelt High Line felszereltséggel. A minisztérium a VS.hu-val azt közölte: az autó listaára havi 1 millió 100 ezer forint volt, ezt sikerült 200 ezer forinttal, 900 ezerre lealkudni.

A bérlés azért tűnik különösnek, mert a kormánynak értelemszerűen vannak olyan autói, amelyeket a kormány vezető politikusai ingyen vehetnek igénybe. A jogszabályok szerint a Készenléti Rendőrség a külügy-, belügy- és honvédelmi miniszternek biztosít autót és védelmet. Martonyi János korábbi külügyminiszter például élt ezzel a lehetőséggel, és elfogadta a felajánlott járművet.


Az extrák miatt lett drága

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az autó bérlését azzal magyarázta, hogy Navracsics nem tartott igényt arra a kocsira, amelyet a Készenléti Rendőrség ingyen biztosított volna a tárcának. „Navracsics Tibor a rendőrségi autóról és a védelemről lemondott, ezért bérelte neki a KKM az Audi A6-os típusú személygépjárművet.”

Az autónak azért volt ennyi a havi költsége, mert hasonló követelményeknek kellett megfelelnie, mint a Készenléti Rendőrség által biztosított járműnek – írta a tárca sajtóosztálya. Ezek között említették a védett kommunikációs rendszert, a teljesítményt, a felszereltséget. A bérbeadó céget nem nevezték meg, és az ügylet nem szerepel a KKM szerződéseinek kormányzati honlapon közzétett, utoljára tavaly június 13-án frissített listájában sem.

A minisztérium szerint 2014. június 6-a és szeptember 22-e között bérelték az autót, vagyis napra pontosan abban az időszakban, amíg Navracsics volt a külügyminiszter. A politikus uniós biztosi kinevezése után a tárca visszaadta a járművet.

A minisztérium sajtóosztálya „Navracsics Tibor autójának” nevezi a járművet, válaszukból pedig arra lehetett következtetni, mintha Navracsics kérésére bérelték volna az Audit. Későbbi viszont már azt írták: a bérleti szerződést Navracsics kinevezése előtt, 2014. május 28-án kötötték meg, az autó használatbavételének kezdete volt június eleje.


Már Navracsics előtt kibérelték

„Azért nem használta Navracsics Tibor a Készenléti Rendőrség autóját, mert egy szerényebbel is beérte” - válaszolta a volt miniszter brüsszeli hivatala a VS.hu érdeklődésére. Eszerint a rendőrség egy A8-as Audit biztosított volna három sofőrrel, akiknek 24 órás szolgálatban kellett volna lenniük. Navracsics erre nem tartott igényt, ezért választotta az A6-os Audit, amelyet állítása szerint a külügy már a miniszter hivatalba lépése előtt is bérelt.


Tehát nem neki bérelték az autót

írta a VS.hu-nak Navracsics brüsszeli irodája.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium milyen gyakran bérel autókat, előfordult-e más esetben is, hogy a tárca vezetői számára autókat béreltek. Amint a válasz megérkezik közadatigénylésünkre, közölni fogjuk.


Vita az urizálásról

Tavaly év végén a Fideszen belül is komoly vita kerekedett a kormánypárt vezető politikusainak költései miatt. Giró-Szász András szállodaügye, Habony Árpád táskája, valamint Lázár János és Kósa Lajos házvásárlása miatt Pokorni Zoltán novemberben ezt mondta: a korrupciós vádak miatt a Fidesz vezetői nem engedhetik meg maguknak az urizálást.

Lázár János erre keményen visszaszólt, a Figyelőnek adott interjúban azt mondta: „Jól gondolja meg egy politikai veterán akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból, hogy bennünket milyen mértékben gyöngít meg, mert azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki.” A Fidesz vezetésében januárban merült fel, hogy a párton belüli konfliktusokat rendezni kellene.