Hatalmas csalás történhetett a venezuelai voksoláson

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Saraí Suárez

-

Legalább egymillió fővel manipulálták a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlési választások részvételi adatait – jelentette be Smartmatic számítástechnikai cég.


Nincsenek kételyeink, hogy a szavazói részvételt manipulálták az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon – mondta Antonio Mugica, a Smartmatic vezérigazgatója. Szerinte vállalata – amely világszerte elektronikus berendezéseket biztosít választásokhoz – a venezuelai elektronikus szavazórendszernek köszönhetően tudta megállapítani, hogy a hivatalos adatok nem feleltek meg a valóságnak.

A Smartmatic becslései szerint legkevesebb 1 millió vokssal tér el a hatóságok által bejelentett szavazói részvétel a valóstól. Mugica nem válaszolt a kérdésre, hogy a manipulált választói részvételi arány kihatással volt-e a szavazás eredményére.

A cég megállapításait eddig még nem juttatta el a venezuelai választási bizottságnak. A bizottság vezetője, Tibisay Lucena visszautasította a Smartmatic vezetőjének állítását. Szerinte Mugica állítása pusztán egy olyan cég vezetőjének véleménye, aki nem férhet hozzá az eredményt eldöntő adatokhoz. Lucena jogi lépéseket is kilátásba helyezett Mugica "felelőtlen bejelentése" miatt.

A venezuelai ellenzék és a nemzetközi közösség által bírált vasárnapi voksoláson a hivatalos adatok szerint 8,1 millióan vettek részt. Ez a szám több mint kétszerese az ellenzék és a független szakértők becsléseinek, akik 2-3 millió szavazóról beszéltek.

Julio Borges házelnök bejelentette, hogy az ellenzéki többségű törvényhozás vizsgálatot kér az állítólagos választási csalás miatt. Borges szerint a Smartmatic megállapításai alátámasztják mindazt, amit ellenzéki vezetők és független elemzők eddig is feltételeztek.

Borges szerint a választási bizottság által elkövetett esetleges törvényszegések kivizsgálására Louisa Ortega főügyészt kérik fel. Ortega az államapparátuson belül a belső ellenállás vezéralakja lett az elmúlt hónapokban.

Az EU bejelentette, hogy nem ismeri el az alkotmányozó nemzetgyűlést. Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint felszólítják Nicolás Maduro elnököt, hogy ne hívja össze a testületet, mivel annak legitimitása és a népképviseleti jellege aggályos. A főképviselő a politikai foglyok szabadon engedését követelte, és sejtetni engedte, hogy Brüsszel a demokratikus alapelvek és a venezuelai alkotmány további megsértése esetén szankciókkal fog válaszolni.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. Maduro az alkotmányozó nemzetgyűléstől a válság megoldását várja. Az ellenzék szerint viszont a testület kizárólag azt a célt szolgálja, hogy Maduro bebetonozhassa hatalmát és elkerülhesse a jövőre esedékes elnökválasztást.