Hasogdzsi-ügy: Törökországban nyomoz az ENSZ-jelentéstevője

Fotó: AFP / MOHAMMED AL-SHAIKH

-

Nem tudni, a küldöttség felkeresheti-e a főkonzulátust.


Megkezdte törökországi vizsgálatát Dzsamál Hasogdzsi ügyében a francia Agnes Callamard, az ENSZ egyik emberi jogi rapportőre. Callamard-t Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter fogadta. A találkozón Callamard kéttagú kísérete, Helena Kennedy angol ügyvédnő és Duarte Nuno Vieira portugál igazságügyi orvosszakértő is részt vett.

A küldöttség a héten Törökországban tartózkodik. Várhatóan találkoznak Abdulhamit Gül török igazságügyi miniszterrel, és Irfan Fidan isztambuli főügyésszel. Callamard kérelmet nyújtott be a szaúdiaknak, hogy felkereshesse a gyilkosság helyszínét, az isztambuli főkonzulátust és az ankarai nagykövetet, de egyelőre nem kapott választ.

Callamard saját hatáskörében nyomoz, és nem ENSZ-vizsgálatról van szó, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa törvényen kívüli, önkényes gyilkosságokkal foglalkozó különleges jelentéstevővé nevezte ki. Az NTV úgy tudja, hogy Callamard elsősorban tehát emberi jogi szempontból fogja elbírálni az érintett "államok és egyének felelősségének mértékét, valamint a válaszlépéseket, amelyeket az egyes kormányok tettek" az incidens után. Vizsgálatának eredményeit és javaslatait tartalmazó jelentést júniusban nyújtja be az emberi jogi tanács elé.

A gyilkosság miatt a török kormány, az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala és civil szervezetek már korábban is független, nemzetközi vizsgálatot követeltek, António Guterres ENSZ-főtitkár azonban azt mondta, hogy saját jogkörében nem kezdeményezhet vizsgálatot. Arra az ENSZ Biztonsági Tanácsa, illetve bizonyos feltételek mellett az ENSZ Közgyűlése hatalmazhatja fel. Guterres szerint eddig egyetlen ország, sem pedig ezek a testületek nem terjesztettek elő erre vonatkozó hivatalos kérést.

Az isztambuli főügyészség szerint a szaúdi királyi családot bíráló Hasogdzsit október 2-án megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét feldarabolták és megsemmisítették. A gyilkosság hátterében Mohammed bin Szalmán trónörököst sejti, és szankciókat hozott Rijád ellen. Szaúd-Arábia kezdetben tagadta a gyilkosságot, majd azt állított: Hasogdzsi véletlenül, dulakodás közben halt meg.

Január elején Szaúd-Arábiában megkezdődött a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere, és a végrehajtókra, jelenleg legkevesebb öt emberre halálbüntetés vár. Rijád szerint a trónörökös nem tudott a gyilkosságról, és nem is gyanúsított.

Az eljárás tisztaságában a nemzetközi jogvédő szervezetek kételkednek. Erdogannak szerint a gyilkosságra a szaúdi kormányzat legmagasabb köreiből érkezett parancs, és többször szorgalmazta a kitervelők elszámoltatását, rangjuktól függetlenül.