Hasogdzsi-ügy: Az ENSZ független, nemzetközi vizsgálatot kér

Fotó: AFP / OZAN KOSE

-

A világszervezet emberi jogi főbiztossága elégedetlen a szaúdi lépésekkel.


Független, nemzetközi vizsgálatot sürget az ENSZ emberi jogi főbiztossága (UNHCR) Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolt szaúdi újságíró ügyében - közölte genfi sajtótájékoztatóján pénteken a szervezet szóvivője, Ravina Shamdasani, aki megemlítette a bebörtönzött bahreini emberi jogi aktivista, Nabíl Radzsab ügyét is, bírálva emiatt a bahreini kormányt.

Az Isztambulban meggyilkolt, rendszerkritikus újságíró, Hasogdzsi megölésével vádoltak ügyéről nyilatkozva, a héten Szaúd-Arábiában megkezdődött perről Shamdasani azt mondta, azt továbbra sem tartja elégségesnek. Hozzátette, hogy a főbiztosság független vizsgálatot sürget más országok részvételével.

Hírügynökségek korábbi értesülései szerint a szaúd-arábiai ügyészség a tizenegy vádlott közül legalább ötre halálbüntetést kér, és a szóvivő most megerősítette, hogy a főbiztosság továbbra is ellenzi a halálbüntetést.

Shamdasani kitért Nabíl Radzsab ügyére is, akinek ötéves börtönbüntetését a bahreini legfelsőbb bíróság december végén hagyta helyben. Amiatt ítélték el, mert Twitter-üzenetekben bírálta az arab koalíció jemeni légi háborúját és a bahreini börtönhatóságok által elkövetett kínzásokat. A szóvivőnő azt mondta, az ügy alátámasztja, hogy a bahreini kormány továbbra is nyomás alatt tartja kritikusait.

A Radzsab elleni jogi hadjáratot a nemzetközi közösség több tagja már korábban is bírálta.