Három ügyben kerülhet az EU bírósága elé Magyarország

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Az Európai Bizottság három, úgynevezett indoklással ellátott véleményt küldött Budapestre azoknak a kötelezettségszegési eljárásoknak a keretében, melyeket azért indítottak Magyarország ellen, mert nem tartotta be az EU-s jogszabályokat. Ezek a mezőgazdasági termékekre, a szeszes italokra és a dohánytermékekre vonatkoznak.


Magyarország ugyanis olyan jogszabályt fogadott el, amelynek értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyakorlatilag nem léphet fel a mezőgazdasági termékekkel kartellezők ellen. Ez a kötelezettségszegési eljárás októberben indult, azért, mert az uniós jog tiltja a kartellezést és a piacot más módon korlátozó üzleti gyakorlatokat. Emellett az adózás terén indult eljárásokban is értesítik majd Magyarországot Brüsszelből. Az egyikben a bizottság annak a gyakorlatnak a beszüntetésére szólítja fel Magyarországot, mely szerint különféle szeszes italokra különböző jövedéki adókulcsot szabott ki. Az EU ugyanis a szeszes italok esetében egyetlen általános adókulcs alkalmazását engedi, míg a magyar jog az olcsóbb, aromával ízesített, „kommersz” szeszes italokat sújtja nagyobb adóval. Ez az eljárás tavaly áprilisban indult. A harmadik, indoklással ellátott véleményben Brüsszel azt kifogásolja, hogy a forgalmi vagy jövedéki adó változása esetén a régi zárjeggyel ellátott dohánytermékeket 15 nap után ki kell vonni a forgalomból. A bizottság közleményéből az derül ki, hogy a jövedéki adóztatás harmonizációját szolgáló irányelv nem teszi lehetővé, hogy a magyar jog korlátozza az egyszer már forgalomba került dohánytermékek kereskedelmét. Ez az eljárás tavaly május végén indult Magyarország ellen. Magyarországnak mindhárom ügyben 60 napja van arra, hogy a kifogásolt jogszabályokat összhangba hozza az uniós szabályokkal, máskülönben a bizottság az Európai Bírósághoz fordulhat.


Mi az a kötelezettségszegési eljárás?

A Bizottság olyankor indít kötelezettségszegési eljárást a tagállamok valamelyikével szemben, ha véleménye szerint az nem tesz eleget az uniós jog szerinti kötelezettségeinek. Ilyen eljárást az uniós tagállamok is indíthatnak. Az Európai Unió Bírósága mindkét esetben megvizsgálja az állításokat, és ítéletet hoz. Ha a Bíróság megállapítja a kötelezettségszegést, akkor az érintett ország köteles azonnal megszüntetni azt. Ha ennek nem tesz eleget, a Bíróság pénzbírságot szabhat ki.