Három napra kiüthet a legújabb és legdurvább dizájnerdrog

-

Új, minden korábbinál veszélyesebb szer bukkant fel Magyarországon, amely miatt már legalább 15-en kerültek kórházba. A Facebookra utaló tabletta hatása a szakorvos szerint is különleges, mert ilyen mély és hosszú eszméletvesztést még nem tapasztaltak.


Az eddigi egyik legsúlyosabb hatású dizájnerdrogot – eddig ismeretlen hatóanyagú kábítószert – dobták piacra Magyarországon – számolt be szombaton az RTL Klub Híradója. A négyszög alakú tablettán a Facebookra utaló „f” betű olvasható, a készítők valószínűleg ezzel próbálnak kedvet csinálni a droghoz. Az új kábítószer az ország több pontján is felbukkant. Budapesten bő másfél hét alatt már több mint tizenöt embert szállítottak a Péterffy Sándor utcai kórházba e miatt.

Pap Csaba, a kórház toxikológus főorvosa szerint már a betegek érkezésénél látták, hogy új szerről van szó: a korábbiaknál sokkal mélyebb a tudatzavaruk, esetleg teljes eszméletlenség áll fönt, és esetenként légzési elégtelenségek is kialakultak. Volt, akit csak három nap után tudtak felébreszteni, a légzészavar miatt pedig ketten kerültek az intenzív osztályra. A szer az ébredés után, illetve még a mély eszméletlenség előtt hallucinációkat is okoz.

A rendőrség szerint az új, eddig legveszélyesebb drog Európában Magyarországon jelent meg először, ezért már jelezték az európai hatóságoknak, hogy készüljenek fel az érkezésére. A Péterffy-kórházban kezelt betegeket már hazaengedték, a Híradó információja szerint mindannyian jobban vannak.