A párizsi terroristák egyike feladta magát - percről percre

Fotó: AFP / ANNE GELBARD

-

  • Úgy tudni, a legfiatalabb támadó jelentkezett önként. Két társa, egy a harmincas éveikben járó testvérpár után folyik a hajsza.
  • Egyikük már ült börtönben dzsihadisták toborzásáért.
  • A símaszkos fegyveresek szerdán délelőtt hatoltak be a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe
  • A Kalasnyikovval felszerelt támadók 12 embert öltek meg, tizenegyet megsebesítettek
  • Az áldozatok közt van a lap főszerkesztője és három ismert karikaturista
  • Két rendőr is meghalt, egyiküket gyakorlatilag kivégezték a nyílt utcán
  • A vezető politikusok világszerte elítélték a vérengzést
  • Franciaország és a világ sok városában tömegtüntetéseken tiltakoztak a terror ellen és a szólásszabadság mellett


09:13

Ferenci Péter

Lövöldözés volt csütörtök reggel Párizstól délre, egy rendőr megsérült. A hatóságok szerint az esetnek nincs köze a Charlie Hebdo elleni merénylethez.


08:30

Ferenci Péter

Az éjszaka folyamán számos embert letartóztattak, de a gyilkosságok elkövetésével gyanúsított testvérpárt még mindig keresi a rendőrség - jelentette be Manuel Valls, francia miniszterelnök. A BBC jelentése szerint 7 embert tartóztattak le, a vélekedések szerint a gyanúsítottak családtagjairól vagy társairól lehet szó.


07:21

Az egyik fivér rovott múltú

Köves Pál

Az egyik gyanúsítottat, Chérif Kouachit, 2008-ban három év börtönre ítélték, mert Irakba toborzott dzsihadista harcosokat Párizs környékén – tudta meg a Le Monde. Mi több, terroristavádakkal 2010-ben is bíróság elé citálták, de bizonyítékok hiányában 2013-ban elengedték. A Le Point című lap emellett úgy tudja, hogy gyanúsítottak a francia titkosszolgálat látókörében voltak.


07:05

Itt tartják fogva Hamyd Mouradot, aki feladta magát

Köves Pál


05:56

A legfiatalabb van rendőrkézen

MTI

Feladta magát a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett vérengzés egyik végrehajtója - értesült az AFP francia hírügynökség. A "megbízható forrásokra" hivatkozó jelentés szerint a legfiatalabb terrorista, a 18 éves Hamyd Mourad jelentkezett önként az egyik rendőrőrsön az észak-franciaországi Charlesville-Mézieres-ben, ahová, mint írtuk, a rendőrségi erők a reimsi razzia után vonultak.


01:28

Köves Pál


01:26

Újabb városban razziázik a rendőrség

Köves Pál

A Reimstől északra, a belga határnál fekvő Charleville Mézières az újabb célpont a Ruptly szerint.


01:17

Nem világos, mi van Reimsben

Köves Pál

Az akcióban résztvevő rendőrök többsége elhagyta Reimst, jelentette az orosz tévé, az RT a helyi francia sajtóra hivatkozva. Olyan ellentmondásos hírekről is beszámol, melyek szerint két gyanúsítottat letartóztattak, egyet pedig megöltek, de ezt sem a rendőrség, sem a helyi média nem erősítette meg.


01:11

A France 3 tudósítója: ebben a reimsi házban házkutatás volt, lövés nem

Köves Pál


00:54

Újabb képek a reimsi akcióról

Köves Pál


00:35

Orosz exkluzív információk Reimsből

Köves Pál

Az orosz tévé (RT) angol nyelvű műsorát a Ruptly hírügynökség arról tájékoztatta, hogy Reimsben helyi források szerint lövöldözés hallatszott, miután a rendőrség körbevett egy épületet, mert azt gyanítja, hogy ott lehet a párizsi három merénylő közül legalább kettő.


00:30

A Harry Potter írója: „Sokszor egy kép jobban megmondja, mint bármelyik író.”

Köves Pál


00:24

Ez már a reimsi kommandós akció

Köves Pál


00:14

A francia AFP hírügynökség így emlékezett a kollégákra

Köves Pál


00:10

Asszociáció: 20010911 és 20150107

Köves Pál


00:05

Zajlik az éjszakai akció

MTI

Az Ardennes megyei l'Union című regionális lap birtokába jutott értesülések szerint a három elkövető a Párizs melletti Pantinben, illetve Reimsben tartózkodik. Mindkét városba kiszálltak a bűnügyi rendőrség különleges egységei, és Reimsben a legfrissebb hírek szerint a francia rendőrség terrorelhárító részlegének (RAID) különleges egysége már meg is kezdte a tettesek keresését célzó műveletét. Egy rendőrtiszt az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy nagyszabású rendőrségi akció folyik az északkelet-franciaországi városban. A RAID egység tisztje óvatosságra figyelmeztette a jelenlévő újságírókat, mert lövöldözés törhet ki, ha a gyanúsítottak menekülni próbálnak.


23:56

A rejtélyes graffitimester Voltaire-t idézi

Köves Pál


23:56

A felvilágosodás francia ikonjának, Voltaire-nek a híres mondása magyarul

Köves Pál

„Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy elmondhasd”. (alább pedig angolul, nem akárkitől)
23:24

Állítólag ezt a testvérpárt keresik

Köves Pál

elkövetők; franciaország; terrortámadás; cherif k. ; said k.

Chérif és Said K.


22:57

Az egyik gyanúsítottnak priusza van

MTI

A Metronews legújabb információja szerint Chérif K. nemcsak vádlott volt, 2005-ben már elítélték, amiért részt vett egy Irakba dzsihadistákat küldő csoport, a "Párizs 19. kerületének iraki leányszervezete" gúnynéven ismert szervezet tevékenységében. Cinkostársaival 2003 és 2005 között tucatnyi fiatalt buzdított arra, hogy menjen harcolni Irakba. 2005-ben állították elő, amikor maga is Irakba készült. A bíróság három évi – ebből másfél évi letöltendő és másfél évi feltételes - börtönre ítélte.


22:52

Franciákat keresnek

Köves Pál

A Reuters hírügynökség úgy tudja, a három keresett ember mind francia állampolgár. A két testvér egyikéről pedig tudni véli, hogy volt már vádlott terrorista ügyben.


22:36

Köves Pál

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve a Le Monde-nak azt mondta, akadályozhatja a támadók kézre kerítését a nyilvánosságra került információk. Közölte, egyelőre annyi biztos, hogy azonosították a gyanúsítottakat.


22:28

A terrorelhárítók a terroristák nyomában

MTI

Azonosították a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége elleni véres támadás három elkövetőjét - jelentette szerda este a legnézettebb francia televízió, a TF1 egy francia honlap, a metronews.fr információját közölve.

Az ardennes-i l'Union című regionális lap birtokába jutott értesülések szerint a három elkövető jelenleg a Párizs melletti Pantinben, illetve Reimsben tartózkodik. Reimsbe már elindult a francia rendőrség terrorelhárító részlegének (RAID) különleges egysége. Mindkét városba kiszálltak a bűnügyi rendőrség különleges egységei is.

A Metronews értesülései szerint a három férfi 18, 32 és 34 éves. A két idősebb, Said és Chérif K. fivérek, Párizsban született francia állampolgárok. A harmadik férfi, Hamyd M. hajléktalan, róla nincs közelebbi információ, a l'Union szerint egy Charlesville-Mézieres-i gimnázium tanulói névjegyzékében szerepel.


22:07

Windisch Judit

A Le Monde szerint a rendőrség azonosította az elkövetőket. A hvg.hu felfedezte, a német Die Welt egyik munkatára twittelte a három feltételezett elkövető nevét is. A bejegyzés szerint Said Kouachi (34), Cherif Kouachi (32) és Hamyd Mourad (18) követhette el a támadást.


21:37

Köves Pál

Francia nagykövetség előtt mécsest gyújtanak


21:35

Gyertyák égnek a budapesti francia nagykövetség épületénél is...

Köves Pál

Francia nagykövetség előtt mécsest gyújtanak


21:34

A Jobbik egymondatos közleménye

Köves Pál

A Jobbik őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki a párizsi támadás áldozatainak családjai, hozzátartozói felé.


21:21

A világ sok-sok városában álltak ki a Charlie Hebdo mellett

Köves Pál


21:19

Nem, ez nem Párizs. Ez London, a 7. legnagyobb francia város

Köves Pál


21:08

Az ENSZ BT és a pápa is megszólalt

Köves Pál

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban ítélte el a "barbár terrorcselekményt". A francia kezdeményezésre mind a tizenöt tagállam által egyhangúlag elfogadott dokumentumban a testület kifejezte rokonszenvét és részvétét az áldozatok családjaival és a francia kormánnyal, sürgetve, hogy a tetteseket mielőbb állítsák bíróság elé.


Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: „ha az iszlám terrort nem állítják meg ezen a ponton, akkor mindenhová ki fog terjedni az egész világon".

Ferenc pápa szintén határozottan elítélte a "rettenetes merényletet", amely - mint közleménye fogalmaz - megdöbbenést váltott ki a francia társadalom egészében, és Franciaország határain túl is felháborította a békeszerető embereket.


20:36

Köves Pál

franciaország; terrortámadás; charlie; szerkesztőség; párizs; demonstráció

Toulouse-ban ennyien tiltakoztak


20:32

Köves Pál

Én vagyok Charlie, olvasható a párizsi tüntetők feliratain


20:18

Franciák tízezrei tüntettek

Köves Pál

Franciaország-szerte tízezrek vonultak az utcára, hogy kifejezzék szolidaritásukat a Charlie Hebdóval. Párizs központjában, nem messze a vérengzés színhelyétől, a République téren több mint ötezren álltak ki a szólásszabadság mellett, például ceruzákat és tollakat emelve a magasba. Lyonban és Toulouse-ban a hatóságok becslése szerint több mint tízezren tiltakoztak a terrorcselekmény ellen.


20:12

Nemzeti gyász lesz csütörtökön

Kovács Áron

Csütörtökre nemzeti gyásznapot hirdetett rövid, élő tévébeszédében François Hollande köztársasági elnök, aki arról is beszélt, hogy semmi nem oszthatja meg a nemzetet. „Győzni fogunk! Semmi nem tántoríthat el minket az elhatározásunktól. Éljen a Köztársaság! Éljen Franciaország” - mondta az elnök.


19:45

Az LMP is részvétet nyilvánít

Kovács Áron

A Charlie Hebdo elleni támadás a szólásszabadság és Európa egésze, tehát hazánk elleni támadás volt - írja közleményében Schiffer András, az LMP társelnöke, aki az LMP nevében részvétét fejezte ki a támadásban tragikusan elhunytak családjaival és az egész francia nemzettel. Egy ilyen embertelen cselekedet elkövetésére szerinte nincs mentség, magyarázat vagy enyhítő körülmény. Akármik is a támadók származásának körülményei, a lap Iszlámmal szembeni kritikáját nem lehet a támadás okának tekinteni.

Schiffer szerint az európai közösség dolga most az, hogy közösen mutassa meg, hogy nem tántorítja el egy ilyen barbár cselekedet. Meg kell mutatnunk, hogy nem fogunk származási alapon senkit sem megkülönböztetni. Meg kell mutatnunk, hogy mindenkinek joga van szabadon gondolkodni, beszélni vagy sértegetni. Meg kell mutatnunk, hogy Európában semmi sem emelkedhet kritika fölé, semennyi erőszak sem változtathatja meg az alapvető értékeinket.


19:23

A Charlie Hebdo meggyilkolt munkatársai

Kovács Áron

franciaország; párizs; terrortámadás; áldozatok; charlie hebdo

Bernard Maris, Georges Wolinski, Jean Cabut (Cabu), Charb és Tignous, a Charlie Hebdo elhunyt szerkesztője és karikaturistái


19:20

Kovács Áron


19:10

A magyar muszlimok is elhatárolódnak

MTI

A Magyar Iszlám Közösség közleménye szerint a párizsi merénylet „szörnyű és borzasztó, mint ahogy minden terrorcselekmény az, bárkinek vagy bárminek a nevében követik is el”. Mint írták, ez a cselekmény a muszlimoknak árt a legtöbbet. A közösség MTI-hez eljuttatott közleményében kifejezték együttérzésüket az áldozatok családtagjainak is Franciaország népének „Nem győzzük elégszer, újra és újra elmondani, hogy attól még nem muszlim egy terrorista, hogy az Iszlámra hivatkozva követ el bűncselekményt. A terrorista az terrorista, a terroristának a terror a vallása. Nem győzzük elégszer, újra és újra elmondani, hogy az Iszlám alapjában véve és általánosságban is tiltja a terrorizmust, annak minden formáját, történjen az emberek vagy akár tárgyak, épületek ellen” - írták a közleményben. „Vallásunkban büntetésük a tetteseknek halál lenne, ami véleményünk szerint kijár minden terroristának, aki ártatlan embereket öl meg" - fogalmaznak.


18:54

Hollande beszél a nemzethez

Kovács Áron

François Hollande köztársasági elnök este nyolctól élő tévébeszédben szól a nemzethez - írja honlapján a budapesti francia nagykövetség. Az elnök már korábban bejelentette, hogy az úgynevezett Vigipirate-terv - a terrorelhárítási készültség - legmagasabb szintre emelését az Ile de France régióban.


18:10

Erzsébet királynő is részvétet nyilvánított

Lakner Dávid

A királynő is részvétét fejezte ki azok áldozatok családjának, illetve mindazoknak, akik megsérültek a párizsi terrortámadásban. Mint írta, lélekben azokkal vannak, akik érintettek voltak a tragédiában.


Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is elítélte az általa cinikusnak nevezett merényletet. Szavai szerint Oroszország kész továbbra is aktívan fellépni a terrorista fenyegetésekkel szemben.


17:46

Orbán részvéttáviratot küldött

Lakner Dávid

A magyar kormányfő is elítélte a támadást, és részvéttáviratot küldött Francois Hollande francia államfőnek. „A kegyetlen támadás, az embertelen erőszak semmivel sem igazolható. Orbán Viktor és a magyar kormány együtt érez a gyászoló családokkal és a francia néppel, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván” – olvasható a Miniszterelnöki Sajtóiroda által kiadott közleményben.


17:42

Profinak látták a támadókat a szakértők

MTI

A francia hetilap elleni terrortámadás elkövetői meglepő szakszerűséggel hajtották végre gyilkos akciójukat, a szemtanúk által mobiltelefonon készített felvételekből kiderül, hogy alapos katonai kiképzésben részesültek - idézett szerdán párizsi rendőrségi szakértőket az AFP. A francia hírügynökségnek nyilatkozók szerint az elkövetőket a profi gyilkosokra jellemző nyugodt, határozott és hatékony cselekvés jellemezte. Az említett felvételek arról tanúskodnak, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás gondosan előkészített és megtervezett volt.

A katonai kiképzésre utal például, hogy Kalasnyikov gépkarabélyaikat szorosan a testükhöz szorították, majd célzott, nem pedig sorozatlövéseket adtak le. Szembeszökő az is, milyen hidegvérrel öltek, minden jel arra utal, hogy alapos, kiképzést kaptak Szíriában, Irakban, vagy bárhol máshol, akár francia földön is - tették hozzá.

A tettesek rendkívül nyugodtak voltak már az érkezéskor is. Pedig először eltévesztették a címet, az utcában a 6. szám alatt álltak meg, amely a hetilap egyik kiegészítő részlegének ad otthont, maga a szerkesztőség a 10. szám alatt található, s a terroristák - felismerve a hibát - higgadtan sétáltak oda. Egy másik - ugyancsak mobiltelefonos filmfelvétel - azt mutatja, milyen jól felszereltek voltak az elkövetők: fekete egyenruhát, álarcot, sportcipőt, tárakat tartó mellényeket viseltek, ez utóbbi alatt talán golyóálló mellényt hordtak.


17:32

Kilyuggatott rendőrautó

Kovács Áron

franciaország; terrortámadás; rendőrautó; lövések


17:26

Hollande sajtótjékoztatója a támadás után

Kovács Áron


17:25

Az Iránban istenkáromlás miatt kiközösített Salman Rushdie író tudja, miről van szó

Kovács Áron


17:22

A magyar ellenzék is megdöbbent

Lakner Dávid

A Liberálisok szerint „akár vallási okok álltak a támadás hátterében, akár nem, a terrorizmusra nincsen mentség.” Fodor Gábor a Facebook-oldalán is reagált, mint írta, „az emberölés minden esetben visszaélés a vallással, és nem annak követése.”

A Szociáldemokratákat vezető Schmuck Andor a francia nagykövetség előtt gyújtott gyertyát délután. Ugyanott tervez mécsesgyújtást a Párbeszés Magyarország is este hét órakor.

A DK-val együttműködő ifjúsági szervezet, az Ifjú Demokraták (IDE) is közleményt adott ki, melyben a szervezet különösen fájdalmasnak nevezte, hogy azt a nemzetet érte a támadás, amely az emberiséget az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatával megajándékozta. A közlemény kitért a Jobbikra is, kijelentve: „Bár idén a magyar társadalom egy súlyosan kirekesztő Facebook-poszttal megúszták, azonban a szállingózó hírek szerint, melyek azt sugallják, hogy a franciaországi elkövetők megtévesztett fiatalok voltak, kötelességünknek érezzük, hogy felhívjuk a figyelmet a hazai szélsőségesek okozta veszélyekre.”


17:17

A támadók autója a rendőrségi tréleren

Kovács Áron

franciaország; terrortámadás; tettesek autója; párizs


17:17

„Világos üzenetet kell küldeni”

Kovács Áron

A Committee to Protect Journalists (Bizottság az Újságírók Védelméért) nevű nemzetközi szervezet közleményben ítélte el a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadást. „Ez egy arcátlan támadás a szólásszabadság ellen, Európa szívében” - írta Robert Mahoney, a szervezet igazgatóhelyettese, aki szerint az újságíróknak össze kell fogniuk, és világos üzenetet küldeni a gyilkosoknak, akik el akarják őket hallgattatni.


17:10

Szolidaritás: „Én vagyok Charlie”

Kovács Áron

franciaország; párizs; terrortámadás


17:09

Stephane Charbonnier, a meggyilkolt főszerkesztő

Kovács Áron


17:05

Fidesz: Magyarország partner lesz a terrorizmus elleni harcban

Lakner Dávid

A nagyobbik kormánypárt is reagált a Párizsban történtekre. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség rövid üzenetében részvétét fejezte ki, illetve a terrorizmus minden formáját elfogadhatatlannak nevezte. „Magyarország mindig partner lesz az ellene folytatott harcban” – írta a párt.


17:02

„Ő rajzolt először”

Kovács Áron


17:01

„A támadásnak más áldozatai is vannak”

Kovács Áron


16:58

Áder János részvéttáviratot küldött a francia államfőnek

MTI

Áder János köztársasági elnök részvéttáviratban fejezte ki együttérzését Francois Hollande francia államfőnek szerdán a Charlie Hebdo hetilap székházában elkövetett terrorista merényletet követően - a levelet a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-hez is eljuttatta. A magyar államfő ebben a magyar nép és maga nevében is részvétét és együttérzését fejezte ki az elhunytak családtagjainak, a sérülteknek és hozzátartozóiknak.

„Lélekben ott vagyunk velük, osztozunk Franciaország fájdalmában, és a francia néppel együtt gyászoljuk az alattomos orgyilkosság valamennyi áldozatát” - fogalmaz a levélben Áder János, aki megerősítette: Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, és következetesen kiáll a gondolatok, a vélemény és a sajtó szabadságának, közös európai alapértékeinek védelme mellett. Egyben tudatta azt is: Franciaország továbbra is számíthat Magyarország támogatására az ehhez hasonló cselekedetek elkövetői elleni fellépésben.


16:54

Cameron is a franciák mellett

Kovács Áron


16:53

Barack Obama közleménye

Kovács Áron


16:52

Galéria a helyszínen készült képekből

Kovács Áron


16:44

Ketten vagy hárman?

Kovács Áron

A felvételeken és a szemtanúk beszámolóiban mindig két fegyveresről van szó, de de a belügyminiszter, Bernard Cazeneuve később azt mondta: három emberre vadásznak a hatóságok. A terrorriasztás szintjét a támadás után a legmagasabbra emelték Párizsban. A francia rendőrség és más hatóságok ellenőrzik a Párizsból kivezető utakat és a pályaudvarokat.


16:43

Jól felszereltek és kegyetlenek

Kovács Áron

A szemtanúk és a videofelvételek tanúsága szerint a támadók jól fel voltak szerelve: golyóálló mellényt viseltek és Kalasnyikov gépkarabélyt használtak. A rendőrség ugyanakkor cáfolta azokat a korábbi híreket, amelyek szerint rakétavető is lett volna náluk. Határozottan mozogtak és kegyetlenek voltak, amit az is jelez, hogy gondolkodás nélkül szembeszálltak a kiérkező rendőrökkel, illetve hidegvérrel kivégezték az utcán fekvő, sebesült rendőrt.


16:43

Allah akbar!

Kovács Áron

A jelek arra utalnak, hogy a támadók szélsőséges iszlamisták voltak, és az iszlámot, illetve Mohamed prófétát gúnyoló karikatúrák miatt gyilkoltak. Rendőrségi források szerint azt kiabálták: „Bosszút álltunk a prófétáért!” Egy, az épület tetején készült amatőr videofelvételen lövések hallhatók, illetve az, hogy valaki azt kiabálja: „Allah akbar!", ami arabul azt jelenti: Isten hatalmas! Más alkalmakkor viszont franciául beszéltek. Az az újságíró, akit fegyverrel kényszerítettek, hogy beengedje őket az épületbe, például arról számolt be, hogy tökéletesen beszéltek franciául.


16:42

Kovács Áron


16:35

Kovács Áron

A Charlie Hebdo hetilapnak számos ellensége van, mert a lap igen sokakat gúnyol karikatúráiban. A baloldali lap elkötelezett a laicizmus (az egyház társadalmi szerepét kétségbe vonó vagy tagadó felfogás) mellett, így valamennyi vallást rendszeresen kifigurázza, mind írásban, mind karikatúrákban formájában. Eddig azonban mindig csak a muzulmánok sértődtek meg rá. 2011-ben bomba robbant a lap párizsi szerkesztősége előtt – akkor senki sem sérült meg.


16:26

Kovács Áron

Két fegyveres nyitott tüzet és ölt meg tizenkét embert a Charlie Hebdocímű francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségében szerdán. Az áldozatok közt van a főszerkesztő, Stephane Charbonnier, azaz Charb, három ismert karikaturista, illetve két rendőr. Tíz ember megsebesült, közülük négy állapota válságos. A rendőrökkel vívott tűzharcban állítólag a támadókat is meglőtték, de el tudtak menekülni, kocsijukat, egy fekete Citroënt később találták meg néhány kilométerre a tetthelytől.

A támadók jól felszereltek - golyóálló mellényt viseltek és Kalasnyikov gépkarabélyt használtak -, magabiztosak és könyörtelenek voltak. Egy helyszíni, amatőr videofelvételen (amit azóta már eltávolítottak a YouTube-ról) látható, ahogy előbb megsebesítenek egy rendőrt, majd közvetlen közelről kivégzik a földön fekvő, kegyelemért könyörgő embert. Egyikük jól hallhatóan, franciául azt mondja a másiknak: megölni!. Az AFP által közölt képen pedig az látszik, hogy a két alak az autóból kiszállva fegyvert fog az utcán a közeledő járőrautóra.