Hárman felelnek azért, mert embert ölt a házilag barkácsolt rönkhasító

Forrás: Michael Pereckas / Flickr CC-BY

-

Egy beszorult farönk és egy felelőtlenül megtervezett gép kellett a balesethez. A sérült munkást még kórházba tudták szállítani, de az életét nem sikerült megmenteni. A történtek miatt a megrendelő, a tervező és az építő is bíróság elé áll Heves megyében, adta hírül a megyei főügyészség.


Az interneten talált videó alapján építtetett magának rönkhasítót egy Lőrinci városában működő kft vezetője. A felvételek alapján az egyik alkalmazott megtervezte a gépet, egy másik pedig a telephelyen található hulladékanyagokból megépítette azt. Az egyetlen kivétel egy speciális alkatrész volt, amelyet újonnan szereztek be.


A tervezésnél nem gondoltak mindenre: a berendezés főkapcsolója nem csak a gép leállítására, hanem a motor forgásirányának megfordítására is alkalmas volt. Ráadásul csak úgy lehetett elérni a kapcsolót, ha a gép használója közel hajolt a fadarabhoz.

A baleset 2013. szeptember 12-én történt. Egy rönk beszorult, a gépet kezelő munkás pedig a gép leállításával akarta kiszabadítani azt. A főkapcsoló azonban a motor forgási irányát állította át, a kiszabaduló fa pedig a bezúzta a munkás koponyáját.


A barkács fahasítók életveszélyesek

Gyors internetes keresés után – tételmondat: a YouTube-on minden van – könnyű belátni, hogy a rönkhasítás veszélyes munka, a barkács rönkhasítók pedig különösen veszélyes gépek. A lenti két masinából melyikre bíznák rá az életüket?
Persze lehet ezt biztonságosan is