Harmadszor került vissza a kórházba az ebolával fertőzött nővér

Forrás: AFP

-

A skóciai Pauline Cafferkey-t jelenleg idegrendszeri panaszok miatt vizsgálják. A nővér Sierra Leonéban ápolta az ebolás betegeket 2014-ben, amíg meg nem fertőzte a vírus, és haza nem kellett térnie.


A 40 éves Cafferkey, az "Ebola nővér", 2014-ben sikeresen kigyógyult az ebolából, de néhány hónap múlva különböző szövődmények miatt, súlyos állapotban került vissza a kórházba.

Esete bizonyította, hogy a vírus nem irtható ki annyira könnyen a szervezetből, mint azt korábban gondolták. Az ebola feltehetően aktív maradt, és képes volt őt újra megbetegíteni.

Pauline Cafferkey-t a Queen Elizabeth kórházban ápolták, Glasgow-ban, amelynek a szóvivője csak annyit árult el, hogy egy rutinvizsgálaton derült ki, hogy a nővérnek, akinek stabil az állapota, további vizsgálatokra van szüksége. Időközben izolációs boxban, katonai repülőgéppel Londonba szállították.

Cafferkey 2014. decemberében betegedett meg Sierra Leonéban, és 2015. októberében került vissza a kórházba, az ebola okozta agyhártyagyulladással. Kritikus állapotban volt az orvosok szerint, de másodszor is sikerült felépülnie.