"Hányingerem van az egésztől" - magukban fortyognak a fideszesek

Fotó: MTI / Marjai János

-

Bár a frakcióülésen senki nem jelezte, több kormánypárti politikus is ízléstelennek tartja a bevándorlóellenes plakátkampányt. Úgy tudjuk, a Fidesz nem a jobbikosokat akarja elhódítani a kampánnyal, hanem a csatázó Orbán képével szerezne vissza szavazókat.


A hétvégén kihelyezett óriásplakátok apropóján hétfőn Rogán Antal frakcióvezető ismertette a képviselőknek a kormány bevándorlással kapcsolatos álláspontját. Magyarázata szerint a most is súlyos helyzetet tovább rontja, ha júliustól Ausztria és Németország megkezdi a korábban Magyarországról érkező migránsok visszatoloncolását (a jelenlegi uniós szabályozás szerint a menekülteket és bevándorlókat abban az országban kell ellátni, amelynek határát átlépve az EU területére érkeztek) , ezért a kormánynak mindenképp lépnie kell.

Rogán Antal információink szerint felhívta a képviselők figyelmét, hogy a bevándorlóellenes kampány miatt az ellenzék még jó ideig interpellációkkal és azonnali kérdésekkel bombázza majd a kormányzati tisztségviselőket, de ez szerinte lecseng majd. Az illegális határátlépőket pedig – mint mondta – nem kell félteni, mert a többségük nem a hazájából menekülő, életét féltő szerencsétlen,


hanem dörzsölt szerencsecsináló, aki, miután rajtakapták az illegális határátlépésen, háromnyelvű ügyvédi papírt hajtogat elő a zsebéből arról, hogy politikai menekült.

Bár a frakcióülésen a VS.hu-nak nyilatkozók beszámolója szerint úgy tűnt, hogy az elmondottakkal mindenki egyetért, a képviselők négyszemközti reakcióiból az derült ki, hogy a többség szégyelli és elítéli a kormányzati plakátkampányt.

Egy magasabb beosztású KDNP-s például azzal utasította el, hogy részletesen kifejtse a véleményét a kérdésről, hogy „hányingere van az egésztől”. Rajta kívül többen „ízléstelennek”, illetve „gyomorforgatónak” minősítették a hirdetéseket.„Ilyet utoljára a 23 millió román munkavállalóval riogató szocik csináltak” – berzenkedett egy, a menekültözön megfékezésének szükségességével amúgy egyetértő fideszes is, de a plakátok hangneme rajta kívül is sok olyan képviselőt bántott, aki a kormányzati fellépést eredendően jogosnak tartotta.

Egy, a választókörzetében élők véleményét is tolmácsoló képviselő azt mondta, nem a bevándorlókkal szembeni fellépést tartja visszataszítónak, hanem azt, hogy politikai játékszert csináltak belőle. „ Érdekes, az EU számos országa szigorít most ezen a területen, de nem keltenek ekkora hisztériát körülötte.”

Úgy tudjuk, a kormánypárti képviselőcsoportokat nem tájékoztatták előre a kampányról, ahogy nem mondhatott arról véleményt a Fidesz elnöksége sem. A hétfői frakcióülést megelőző frakcióelnökségi tanácskozáson ugyan többen – köztük Gulyás Gergely és Bencsik János frakcióvezető-helyettesek – is jelezték, hogy ha a probléma valós is, a hirdetések hangneme „nagyon nincs rendben”, a kampánnyal kapcsolatos aggályokra és bírálatokra azonban nem kaptak érdemi választ a frakcióvezetőtől.


Harcban erősödő Orbán

Az EU-szerte forró bevándorlástémában forrásaink szerint az év elején látták meg a közvélemény tematizálásának lehetőségét a miniszterelnök tanácsadói, a plakátkampány ötlete azonban csak az elmúlt hetekben született meg.

Az akció fő célja az általános feltevéssel szemben ugyanakkor, úgy tudjuk, nem az volt, hogy a Jobbik felé hajló Fidesz-szavazókat a téma elhappolásával magánál tarthassa a kormánypárt, hanem az általános választói bizalomvesztést próbálták megállítani. A Fidesz, illetve Orbán Viktor ugyanis az eddigi tapasztalatok szerint mindig válságban – árvízkor, Brüsszeli „támadások” idején, a Világbankkal folytatott „függetlenségi harcban” – erősödött meg, és ezt remélték attól is, ha a Fidesz „megvédi” az országot a bevándorlóktól.