Hamburgban önkéntesek segítik a romok eltakarítását

-

A rendőrök szerint a zavargások ellenére a csúcstalálkozó résztvevői biztonságban voltak.


Összesen 476 rendőr sebesült meg Hamburgban a G20-csoport csúcstalálkozójának biztosítása közben. Sokan agyrázkódást szenvedtek, de előfordult tűzijáték okozta arcsérülés is, két helikopterpilóta pedig szemsérülést szenvedett, mert lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére. Ez utóbbi cselekmény elkövetőit emberölési kísérlet gyanújával keresik.

A rendőrök 186 embert előállítottak, 225-öt őrizetbe vettek, és a bíróságok 37 letartóztatási parancsot adtak ki.

A legsúlyosabb zavargás idején, péntek este a Schanzenviertel nevű városrészben azért vártak órákig a barikádokat emelő, kövekkel, palackokkal dobáló és gyújtogató tüntetőkkel szemben felsorakozott rohamrendőrök, mert kiderült, hogy csapdába akarják csalni őket a többi között Molotov-koktélokkal és acélgolyók kilövésére használt csúzlival felszerelt szélsőségesek, akik tetőkön rejtőztek el. Ezért bevárták, hogy helikopterről felmérjék a helyzetet, és terrorelhárító egységeket hívtak segítségül.

A rendőrök életét sodorták volna veszélybe, ha nem így járnak el – mondta Ralf Martin Meyer rendőrfőkapitány és Hartmut Dudde, a művelet vezetője.

A G20-csúcs alkalmából június 22. óta több mint 50 nagyszabású tüntetést tartottak Hamburgban. A megmozdulások túlnyomó többsége békés volt, de a helyi, de a szélsőségesek az erőszak Németországban soha nem tapasztalt hullámát indították el.

A művelet előkészítésén másfél évig dolgoztak, és húszezernél is több rendőrt vontak össze Hamburgba. Mégsem sikerült megakadályozni az erőszakot, mert senki sem számított ilyen brutalitásra. Ezek az emberek "bűnözők, és gátlástalan erőszakos cselekményeiket senki sem tudta volna előre megjósolni" – mondta Andy Grote belügyi szenátor, a tartományi rangú város kormányának közbiztonságért felelős tagja.

Olaf Scholz első polgármester – a tartományi kormány vezetője – elfogadhatatlannak tartja a rendőrök bírálatát. A szociáldemokrata politikus szerint a rendőrök "nagyon nagy munkát végeztek, hálát és támogatást érdemelnek".

Szerinte elfogadhatatlan a társadalmat egyre inkább jellemző durvaság. A zavargásokba ugyanis nagyon sok kívülálló is bekapcsolódott, de nem politikai okokból, hanem szórakozásból rontottak a rendőrökre.

A politikus és a rendőrség szerint a művelet mérlege nem teljesen negatív. A G20-csúcs és a delegációk tagjaival együtt mintegy ötezer résztvevő biztonságáról sikerült gondoskodni, annak ellenére, hogy számos akcióval igyekeztek megzavarni a rendezvényt.

Azonban "igen nyomasztó", hogy csaknem 500 rendőr testi épségét nem sikerült megóvni, mint ahogy a hamburgiak tulajdonának, vagyonának és a hamburgiak köztulajdonának biztonságáról sem sikerült maradéktalanul gondoskodni. A zavargásokban autókat gyújtottak fel és üzleteket fosztottak ki.

A rendőrségi művelet "nem úgy sikerült, ahogyan elképzeltük" – mondta Scholz.

A szolidaritás is erős a hamburgiakban – mondta a város első polgármestere. Meghatónak nevezte, hogy sokan virágot visznek a kórházakban ápolt rendőröknek, és társadalmi munkában folytatják a Schanzenviertelben keletkezett károk felszámolását, romok eltakarítását.