Hallgat a párizsi Louvre-nál támadó egyiptomi

Fotó: AFP / ALAIN JOCARD

-

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nem vállalta magára a merényletkísérletet, s arra utaló jel sincs, hogy a tettes esküt tett volna a terrorszervezetnek.


Kihallgatták vasárnap a kórházi ágyánál azt a 29 éves egyiptomi férfit, aki két nappal ezelőtt bozótvágó-késsel támadt járőröző katonákra a párizsi Louvre múzeumánál, de az elkövető eddig nem tett vallomást - közölték rendőrségi források.

A francia hatóságok szeretnék mindenekelőtt is hivatalosan is megállapítani a támadó személyazonosságát, akit feltehetően Abdullah Reda al-Hamaminak hívnak, 29 éves, az egyiptomi Dakahlíja tartományban született, de az Egyesült Arab Emírségekben él, s január 26-án Dubajból érkezett turista vízummal a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre.
Péntek reggel a machetékkel felfegyverkezett férfi megtámadta a Louvre bejáratánál az épületben járőröző katonákat, egyiküket könnyebben megsebesítette, aki öt lövést adott le rá. A késelő a támadás közben azt kiabálta: allahu akbar.
A támadót életveszélyes állapotban szállították kórházba, s azonnal megműtötték. Szombaton az állapota jelentősen javult.
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nem vállalta magára a merényletkísérletet, s arra utaló jel sincs, hogy a tettes esküt tett volna a terrorszervezetnek. Az elkövető Párizsban, a Champs-Elysées sugárút közelében bérelt heti 1700 euróért egy luxuslakást, ahol a házkutatás során semmilyen iszlamista tárgyat vagy röplapot nem találtak a nyomozók.