Rengeteg halott egy tunéziai strandot ért támadásban

Fotó: AFP / YASSER AL-ZAYYAT

-

Szúsza városában, az ötcsillagos Imperial Marhaba szálloda és egy másik hotel között történt a támadás, már 36 áldozatról szólnak a hírek. Ugyanezen a parti részen volt egy merénylet 2013 őszén is, de akkor csak a támadó halt meg. Közben az Iszlám Állam megtámadott egy kuvaiti mecsetet, ahol talán még több áldozat van, mint Szúszában. És akkor még nem is említettük, hogy egy, az Iszlám Államra hivatkozó támadó lefejezett egy embert a franciaországi Lyon közelében.


Lövöldözés volt egy turisták által látogatott szállodánál Tunéziában, a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza városban pénteken – közölte egy biztonsági illetékes. A Ria Novoszty a tunéziai egészségügyi miniszterre hivatkozva azt írja, hogy 36 halott van és a sérültek között is sokan válságos állapotban vannak. Úgy tudni, a két szálloda közötti partszakaszon két fegyveres támadott, egyikőjüket a tunéziai biztonsági erők lelőtték.

A tuniszi Bardo Múzeum látogatói ellen márciusban elkövetett iszlamista terrortámadás óta magas fokú készültségben vannak a tunéziai biztonsági szolgálatok.

Lapunk információi szerint a magyar utazási irodák folyamatosan visznek csoportokat Szúsza városában, az általunk megkérdezett utaztatók mindegyike azt közölte, hogy nincs tudomásuk magyar áldozatról és egyébként sem az érintett szállodákban laknak a magyarok.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke lapunknak nyilatkozva azt mondta, nem tud magyar érintettről. A helyi rádiók egyébként többségében brit és német áldozatokról beszélnek.Az egyik érintett hotel a spanyol RiU szállodalánc tulajdonában volt. A spanyol kormány válságtanácskozást hívott össze az eset miatt.


A szúszai szállodáknál volt egy támadás 2013 októberében is, de akkor turisták nem haltak meg:


Öngyilkos merénylő holtteste hever Szúsza városának tengerpartján, miután felrobbantotta magát a népszerű tunéziai üdülőhelyen 2013. október 30-án. A terrorakció ugyan pánikot okozott a fürdőzők körében, de a támadón kívül senki sem vesztette életét.


Közben Kuvaitban egy mecsetet ért támadás, amelyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget. A felrobbantott síita mecsetben sok a halott. A helyi mentőszolgálat 25 halottról tud és 202 sérültről.

A péntek déli ima egyébként hagyományosan zsúfolt a muszlim világban, a múlt hét óta tart ugyanis a ramadán.
Az Iszlám Államra hivatkozott az a merénylő, aki péntek délelőtt egy Lyon mellett található gyárra támadt, és lefejezett egy embert. A levágott fejet az egyik kapura tűzte ki a támadó egy arab felirattal.