Halálos beteg a floridai akvárium gyilkossá vált gyilkos bálnája

Fotó: Sea World, press photos / Jason Collier

-

Tilikum, az orlandói park legnagyobb szenzációja, 23 éve él ugyanott, és szórakoztatja a látogatókat. Akkor vált híresből hírhedtté, amikor egy előadás után megölte az idomítóját. A 35 éves, korosnak számító kardszárnyú delfin gyógyíthatatlan baktériumfertőzést szedett össze.


Tilikum gyilkos bálna, vagyis orca, de nevükkel ellentétben ezek az állatok egyáltalán nem számítanak agresszívnak. Ő azonban 2010-ben egy élő show után megragadta és a víz alá húzta a trénerét, Dawn Bancheau-t. Egy, a kardszárnyú delfinekről készített dokumentumfilm szerint az orca fogságban agresszívebbé válik.

Korábban, még 1991-ben két másik orcával együtt a víz alá húzott egy másik idomárt is, aki véletlenül belecsúszott a medencéjükbe. Az a baleset Brit-Guyanában történt, és a park nem sokkal ez után be is zárt, a Tilly becenevű kardszárnyú delfin pedig Orlandóba került. Nyolc évvel később egy férfit találtak holtan a medencéjében.

Az orca jelenleg súlyos beteg, a tüdejét megfertőző baktérium egyelőre minden kezelésnek ellenáll, és így végül elpusztíthatja az állatot, közölte az orlandói Sea World. A park tenyészállatként is használta Tillyt, mivel a tengerből már nem foghat be újabb gyilkos bálnákat.